Klasický český moučník je takovou zdravější verzí cheesecaku bez sušenek. Skvěle se hodí k odpolednímu čaji, ale díky křupavé ovesné drobence si ho můžete dát i k snídani.
Počet porcí: 10-12
Doba přípravy: 15 minut + 30 minut pečení
Suroviny na koláč o průměru 24 cm:
- 3 vejce
- 60 g třtinového cukru
- 800 g netučného tvarohu
- 4 lžíce hrubé mouky + na vysypání formy
- 1 lžička kypřicího prášku
- máslo na vymazání formy
Drobenka:
- 50 g studeného másla
- 60 g celých ovesných vloček
- 50 g plátků mandlí
- 1/4 lžičky skořice
- 30 g třtinového cukru
Na dokončení:
Z tvarohu nechte odkapat přes plátýnko syrovátku. Bude to trvat alespoň 4 hodiny, ale můžete nechat tvaroh vykapat i v lednici přes noc.
Než se pustíte do míchání koláče, připravte si drobenku. V menší misce důkladně promíchejte všechny ingredience a odložte stranou.
Dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou a troubu předehřejte na 180 °C.
Nevíte co s tvarohem? Podívejte se na recept na tvarohovou bábovku >>>
Ve větší míse prošlehejte vejce s cukrem, poté přidejte vykapaný tvaroh a šlehejte, dokud nevznikne hladký krém. V menší misce si smíchejte mouku s práškem do pečiva, prosijte postupně do tvarohového základu a gumovou stěrkou jemně vmíchejte.
Základ na koláč nalijte do připravené formy, poklaďte mraženými malinami a posypte připravenou drobenkou. Vložte do rozehřáté trouby a nechte péct přibližně 30 minut.
Upečený koláč nechte opatrně vychladnout ve formě a krájejte až bude chladný. Při chladnutí se zpevní a nebude se roztékat.
Už jste zkoušeli skvělé tvarohové lívanečky bez kypřicího prášku? Recept je přímo TADY >>>
Recept vznikl ve spolupráci se značkou Marks & Spencer.
cheesecakedezertdrobenkakoláčmalinymandlemáslomlékomražené ovoceovocepečeníreceptyskořicesnídaněsvačinatvaroh
Tenhle tvarožník jsem rozhodně nepekla naposledy ❤️ Byl tak vynikající, že jsem ho ani nestihla vyfotit a sdílet na sociálních sítích 😅 A ta drobenka 🤤 Jako ovoce jsem použila mražené lesní ovoce z Lidlu, příště chci zkusit jen mražené maliny… Je naprosto ideální na odpolední svačinu 👌
Jak Kajo, jak velkou si mela formu na dort? Dekuji
Prumer 24 cm 🙂
Milá Karolíno, právě jsem dopekla Váš tvarožník a kdybych měla klobouk, tak smeknu přehluboce:-).
Něco tak fantastického jsem dlouho nejedla. Oceňuji lehkost, takřka neexistenci mouky, žádné máslo (kromě drobenky) a v neposlední řadě – velmi málo sladké, což z tohoto tvarožníku tvoří něco jako naprostou mega hvězdu pro nás dříve narozené, co rády mlsáme, ale moc si to dovolit už nemůžeme:-)! Jste velmi šikovná.
Kam se hrabe cheesecake!
Dovolte, abych Vám poděkovala a popřála Vám mnoho zdaru v dalších počinech. V kuchyni i v životě:-)
Krásné svátky přeji.
Monika
Krásný den, Moniko, velice Vám děkuji, velice si toho vážím a takové zprávy jsou pro mě tou největší odměnou. 🙂 Přeji Vám krásný rok 2021 a spoustu skvělých nově objevených receptů 🙂 Karol