Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení

Tvarohová bábovka z Bistra 8

Posted on
Tvarohová bábovka z Bistra 8

Možná už legendární tvarohová bábovka, kterou mě navnadila Iva, majitelka Bistra 8, během březnové karantény. Od té doby jsem jí dělala už mockrát. Voní jako tvaroh, vanilka a citronová kůra a budete jí milovat.

V bábovce je tak málo mouky, že když mícháte těsto, říkáte si, že to v žádném případě nemůže vyjít. A ono to vyjde a je to skvělý. Dejte si jen pozor na dodržení správného postupu. Nespěchejte. Mějte všechny suroviny pokojové teploty. Mějte měkké máslo tak, aby se vyšlehalo s cukrem do krému a vejce zašlehávejte pomalu, jedno podruhém. Budete-li postupovat pomalu a důsledně, výsledek bude naprosto dokonalý.


Doba přípravy: 65 minut

Počet porcí: 12


Suroviny na formu o objemu 2,3 l

100 g měkkého másla
120 g třtinového cukru
3 vejce
kůra z 1 (bio) citronu
semínka z jednoho vanilkového lusku
500 g měkkého tvarohu (ideálně baleného v papíru)
200 g hrubé mouky
1/2 balení kypřicího prášku

Formu na bábovku vymažte máslem nebo olejem, vysypte hrubou moukou, strouhankou nebo kokosem. Troubu předehřejte na 170 °C.

Měkké máslo utřete s třtinovým cukrem do nadýchaného světlého krému. Postupně zašlehejte všechny 3 vejce. Každé vyšlehejte do bělavé pěny. Tento krok se snažte neodbýt, správně našlehaná vejce jsou základem úspěchu.

Přidejte citronovou kůru a semínka z vanilkového lusku. Vešlehejte dva tučné tvarohy a špetku soli. Nakonec vmíchejte 200 g hrubé mouky smíchané s 1/2 sáčku kypřicího prášku.

Těstem opatrně naplňte připravenou formu a nechte péct přibližně 45 minut v troubě rozpálené na 170 °C, dokud nebude bábovka na povrchu zlatavá a kontrolní dřevěná špejle nevyjde z těsta čistá, bez drobečků.

Podívejte se, jak je možné, že se někdy bábovka nevyklopí, cheesecake praskne a těsto se srazí už v míse. Odpovědi najdete TADY >>>

Recepty od Ivy jsou pro mě zárukou toho, že jídlo bude omamně dobré, poctivé a z kvalitních surovin.
Pamatuju si, že do Bistra 8 jsem si na vysoké škole chodila “dopřávat”. Seděla jsem na barový židličce u zdi, jedla jejich citronovou buchtu s olivovým olejem a říkala si, jak dobře se mam.

18 comments

18 comments

  1. Dobry den, tvarohovu babovku som dnes robila presne podla postupu, bohuzial sa vobec nepodarila:( je to skoda, lebo 500g tvarohu a mozem ju vyhodit. Piekla som ju o 20min dlhsie lebo stale bola nedopecena, postup som naozaj dosledne dodrzala, aj napriek tomu je zvonka krasne upecena a vnutri stale surova:( Skoda.

          1. Je velky problem kdyz dam misto hrube mouky hladkou?U nas v Portugalsku hruba mouka neexistuje :/

          1. Ano, to s těmi bílky mě taky napadlo, příště zkusím 🙂

  2. Chutove vyborna! Vyslehala jsem jeste navic bilky zvlast a zalozila je az uplne nakonec. V troube krasne narostla, ale pak preci jen klesla na cca puvodni stav. Na pohled je ten spodek trosicku zdrclej (ale chutove ne) od toho jak trochu klesla. Naschval jsem ji nechala jeste 10 minut dojit ve vypnute troube s trosku otevrenymi dvirky, aby to nebyl takovy teplotni sok, ale klesla uz v te troube prave. Cim by to mohlo byt? Mame hodne predpotopni troubu, ale na tu se vymlouvat nechci 😀

Doporučené