Možná už legendární tvarohová bábovka, kterou mě navnadila Iva, majitelka Bistra 8, během březnové karantény. Od té doby jsem jí dělala už mockrát. Voní jako tvaroh, vanilka a citronová kůra a budete jí milovat.
V bábovce je tak málo mouky, že když mícháte těsto, říkáte si, že to v žádném případě nemůže vyjít. A ono to vyjde a je to skvělý. Dejte si jen pozor na dodržení správného postupu. Nespěchejte. Mějte všechny suroviny pokojové teploty. Mějte měkké máslo tak, aby se vyšlehalo s cukrem do krému a vejce zašlehávejte pomalu, jedno podruhém. Budete-li postupovat pomalu a důsledně, výsledek bude naprosto dokonalý.
Doba přípravy: 65 minut
Počet porcí: 12
Suroviny na formu o objemu 2,3 l
100 g měkkého másla
120 g třtinového cukru
3 vejce
kůra z 1 (bio) citronu
semínka z jednoho vanilkového lusku
500 g měkkého tvarohu (ideálně baleného v papíru)
200 g hrubé mouky
1/2 balení kypřicího prášku
Formu na bábovku vymažte máslem nebo olejem, vysypte hrubou moukou, strouhankou nebo kokosem. Troubu předehřejte na 170 °C.
Měkké máslo utřete s třtinovým cukrem do nadýchaného světlého krému. Postupně zašlehejte všechny 3 vejce. Každé vyšlehejte do bělavé pěny. Tento krok se snažte neodbýt, správně našlehaná vejce jsou základem úspěchu.
Přidejte citronovou kůru a semínka z vanilkového lusku. Vešlehejte dva tučné tvarohy a špetku soli. Nakonec vmíchejte 200 g hrubé mouky smíchané s 1/2 sáčku kypřicího prášku.
Těstem opatrně naplňte připravenou formu a nechte péct přibližně 45 minut v troubě rozpálené na 170 °C, dokud nebude bábovka na povrchu zlatavá a kontrolní dřevěná špejle nevyjde z těsta čistá, bez drobečků.
Recepty od Ivy jsou pro mě zárukou toho, že jídlo bude omamně dobré, poctivé a z kvalitních surovin.
Pamatuju si, že do Bistra 8 jsem si na vysoké škole chodila “dopřávat”. Seděla jsem na barový židličce u zdi, jedla jejich citronovou buchtu s olivovým olejem a říkala si, jak dobře se mam.
Dobry den, tvarohovu babovku som dnes robila presne podla postupu, bohuzial sa vobec nepodarila:( je to skoda, lebo 500g tvarohu a mozem ju vyhodit. Piekla som ju o 20min dlhsie lebo stale bola nedopecena, postup som naozaj dosledne dodrzala, aj napriek tomu je zvonka krasne upecena a vnutri stale surova:( Skoda.
Dobry den, chyba je pravdepodobne zpusobema rozdilnou teplotou surovin, nedostatecnym utrenim masla s cukrem nebo studenymi vajicky.
Moc me nezdar mrzi.
Karol
Nejoblíbenější babovka! 🤩 Vždy se povede 🙃🥳
děkuju!! ❤️😍 Já ji miluji!
Podobný recept, ale jen 90g másla a místo hrubé mouky krupice nebo špaldová krupice), pečeme pořád 🙂 Já jsem tedy na suroviny pokojové teploty neskutečný lempl a ještě se nestalo, že by se nepovedla 🙂 Ale je pravda, že ostatní tvarohové bábovky se mi zdrcnou VŽDY 🙂
tak to máte kliku, protože tahle se zdrcne spoustě začátečníkům ! :-)))
❤️❤️❤️
Bábovka sice dobře chutná, ale nevypadá jako bábovka, v troubě se nezvedla ani o cm, postup jsem dodržela, i teplotu surovin. Tak jsem ji přejmenovala na citronovou buchtu 😀
To mě moc mrzí, kdybyste správně vyšlehala vejce, zvedla by se o 1/2 objemu, takže by formu vyplnila. Pokud se správně vše vyšlehá, jako bábovka vypadá a má i stejnou strukturu. Mohlo by pomoci příště vyšlehat bílky zvlášť a vmíchat do těsta nakonec.
Ano, to s těmi bílky mě taky napadlo, příště zkusím 🙂