Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení

Tvarohová bábovka z Bistra 8

Posted on
Tvarohová bábovka z Bistra 8

Možná už legendární tvarohová bábovka, kterou mě navnadila Iva, majitelka Bistra 8, během březnové karantény. Od té doby jsem jí dělala už mockrát. Voní jako tvaroh, vanilka a citronová kůra a budete jí milovat.

V bábovce je tak málo mouky, že když mícháte těsto, říkáte si, že to v žádném případě nemůže vyjít. A ono to vyjde a je to skvělý. Dejte si jen pozor na dodržení správného postupu. Nespěchejte. Mějte všechny suroviny pokojové teploty. Mějte měkké máslo tak, aby se vyšlehalo s cukrem do krému a vejce zašlehávejte pomalu, jedno podruhém. Budete-li postupovat pomalu a důsledně, výsledek bude naprosto dokonalý.


Doba přípravy: 65 minut

Počet porcí: 12


Suroviny na formu o objemu 2,3 l

100 g měkkého másla
120 g třtinového cukru
3 vejce
kůra z 1 (bio) citronu
semínka z jednoho vanilkového lusku
500 g měkkého tvarohu (ideálně baleného v papíru)
200 g hrubé mouky
1/2 balení kypřicího prášku

Formu na bábovku vymažte máslem nebo olejem, vysypte hrubou moukou, strouhankou nebo kokosem. Troubu předehřejte na 170 °C.

Měkké máslo utřete s třtinovým cukrem do nadýchaného světlého krému. Postupně zašlehejte všechny 3 vejce. Každé vyšlehejte do bělavé pěny. Tento krok se snažte neodbýt, správně našlehaná vejce jsou základem úspěchu.

Přidejte citronovou kůru a semínka z vanilkového lusku. Vešlehejte dva tučné tvarohy a špetku soli. Nakonec vmíchejte 200 g hrubé mouky smíchané s 1/2 sáčku kypřicího prášku.

Těstem opatrně naplňte připravenou formu a nechte péct přibližně 45 minut v troubě rozpálené na 170 °C, dokud nebude bábovka na povrchu zlatavá a kontrolní dřevěná špejle nevyjde z těsta čistá, bez drobečků.

Podívejte se, jak je možné, že se někdy bábovka nevyklopí, cheesecake praskne a těsto se srazí už v míse. Odpovědi najdete TADY >>>

Recepty od Ivy jsou pro mě zárukou toho, že jídlo bude omamně dobré, poctivé a z kvalitních surovin.
Pamatuju si, že do Bistra 8 jsem si na vysoké škole chodila “dopřávat”. Seděla jsem na barový židličce u zdi, jedla jejich citronovou buchtu s olivovým olejem a říkala si, jak dobře se mam.

4 comments

4 comments

  1. Dobry den, tvarohovu babovku som dnes robila presne podla postupu, bohuzial sa vobec nepodarila:( je to skoda, lebo 500g tvarohu a mozem ju vyhodit. Piekla som ju o 20min dlhsie lebo stale bola nedopecena, postup som naozaj dosledne dodrzala, aj napriek tomu je zvonka krasne upecena a vnutri stale surova:( Skoda.

    1. Dobry den, chyba je pravdepodobne zpusobema rozdilnou teplotou surovin, nedostatecnym utrenim masla s cukrem nebo studenymi vajicky.
      Moc me nezdar mrzi.
      Karol

Napsat komentář

Doporučené