Koláč, který se u vás v kuchyni zabydlí a budete ho dělat celý podzim a zimu, znovu a znovu.
Počet porcí: 12
Doba přípravy: 30 minut + 30-40 minut pečení
Suroviny:
- 5 středně velkých jablek
- šťáva a kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
- 3 středně velká vejce
- 80-100 g třtinového cukru
- 100 g hladké mouky
- 50 g celozrnné hladké mouky
- 1 lžíce kypřicího prášku
- 125 g obyčejného bílého jogurtu
- špetka soli
- 100 g rozpuštěného zchladlého másla + kousek na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Dortovou nebo koláčovou formu s vyšším okrajem vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
- Jablka omyjte, oloupejte a kolem jádřince okrájejte na menší kousky. Ty pak nakrájejte na tenké plátky do velké mísy. Promíchejte s citrónovou šťávou a kůrou.
- V jiné velké míse vyšlehejte šlehačem vejce s cukrem do nadýchané světlé pěny. Bude to trvat 10 minut. Tento krok je klíčový, proto ho není radno odbýt.
- V menší misce smíchejte obě mouky s kypřicím práškem a opatrně vmíchejte do směsi našlehaných vajec a cukru. Přidejte jogurt, špetku soli, rozpuštěné zchladlé máslo a promíchejte tak, aby vzniklo hladké těsto. Nakonec vmíchejte 2/3 plátků jablka.
- Těsto rovnoměrně rozprostřete do připravené formy a uhlaďte. Navrch poskládejte zbylé plátky jablek.
- Vložte do trouby, snižte teplotu pečení na 180 °C a pečte přibližně 30-40 minut, dokud povrch nezezlátne a dřevěná kontrolní špejle nevyjde z těsta bez mokrého nalepeného těsta. Koláč nechte ve formě zchladnout a až pak krájejte.
Množství surovin odpovídá koláči o průměru 24 cm.
Na co si dát pozor, aby vše dobře dopadlo:
- Suroviny vyndejte z lednice 30-60 minut předem.
- Důkladně vyšlehejte vejce s cukrem elektrickým šlehačem nebo v robotu.
- Neotvírejte troubu v průběhu pečení a nepouštějte k těstu studený vzduch. Kontrolu dělejte až po 30 minutách.
You must log in to post a comment.