Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Svačiny do školy a práce

Rychlý perník s čokoládovou polevou

Posted on
Rychlý perník s čokoládovou polevou

Extravláčný kakaový perník s džemem v těstě a měkkou čokoládovou polevou. Není to žádný odlehčený recept. Ale zástupce poctivé klasiky byste v repertoáru mít měli.

Recept na tenhle božský perník na plech jsem dostala od Adély Gondíkové, jejímž hostem jsem byla v pořadu Českého rozhlasu Blízká setkání. Po vysílání se mě ptala na to, kde může být při pečení chyba, když se těsto srazí a zmínila právě svůj oblíbený recept na perník.

Žádný svůj recept jsem neměla, proto jsem ten její “adoptovala”, lehce upravila, přidala kakao a polevu. Výsledkem je buchta na plech, kterou zvládne umíchat i malé dítě, ale výsledek je přímo královský.

Perník jsem pekla ve čtvercové formě (24×24 cm) z polovičního množství a rozkrájela jsem ho na devět kusů. To je podle mě velikost, která úplně stačí pro dva i pro čtyři. Pokud byste přeci jen chtěli perník do většího, zdvojnásobte množství všech surovin.


Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 9


Suroviny:

  • 1 střední vejce
  • 100-120 g třtinového cukru
  • 125 ml řepkového oleje
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1,5 lžíce džemu
  • 200 g hladké špaldové mouky (50 g můžete nahradit moukou celozrnnou)
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1/2 sáčku prášku do perníku (nebo 0,5 lžičky kypřicího prášku a 0,5 lžičky perníkového koření)
  • 0,5 lžičky sody
  • špetka skořice
  • špetička soli

Na dokončení:

  • 50 g smetany ke šlehání
  • 50 g hořké čokolády
  • strouhaný kokos na posypání

Vyzkoušejte jednoduchou kefírovou buchtu. Recept na ní najdete přímo TADY >>>

  1. Pekáček nebo zapékací misku vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 180 °C.
  2. V robotu nebo v misce ručním šlehačem vyšlehejte vejce s cukrem, šlehejte přibližně 3 minuty. Poté přilijte olej, mléko, přidejte džem a důkladně prošlehejte.
  3. Zvlášť v misce smíchejte mouku s kakaem, práškem do perníku, sodou, skořicí a špetkou soli. Postupně přisypávejte do směsi “mokrých ingrediencí a zašlehejte. Nešlehejte moc dlouho, těsta se sodou musí jít hned do trouby. Zbytečným prošleháváním jen vyháníte z těsta bublinky, které soda vytváří. A to nechcete.

Jak připravit vláčnou řepovou bábovku s rozpuštěnou čokoládou? Recept najdete TADY >>>

  1. Těsto nalijte do připravené formy a vložte do trouby. Pečte přibližně 40 minut, ale kontrolujte ke konci pečení dřevěnou špejlí, měla by z těsta vyjít čistá bez drobečků. (tady se přiznám, že jsem trochu zapomněla sledovat čas.. :-))
  2. Na chladnoucí perník připravte polevu, která se dobře krájí. Ve vodní lázni zahřejte smetanu, ta by měla být horká, ale neměla by se vařit. Poté do ní nalámejte čokoládu, míchejte gumovou stěrkou, dokud se čokoláda ve smetaně dokonale nerozpustí. Polevu nalijte na perník a rovnoměrně rozetřete. Nakonec posypte strouhaným kokosem.

Napsat komentář

Doporučené