Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení

Rychlá kefírová buchta

Posted on
Rychlá kefírová buchta

Milujete obyčejné koláče, které zapíjíte silným čajem nebo kávou? Koláče, na které máte těsto připravené za pár minut? Potom je recept na klasickou kefírovou buchtu to pravé pro vás.


Množství: Koláč o průměru 28 cm

Doba přípravy: 15 minut + 35 minut pečení


Suroviny:

  • 2 menší vejce
  • 120 g třtinového cukru
  • 100 g řepkového oleje nebo rozpuštěného a zchladlého másla
  • 380 g kefíru
  • 135 g hrubé mouky
  • 130 g celozrnné hladké ječné mouky
  • 2 lžíce pravého kakaa
  • lžička jedlé sody
  • špetka soli

Navíc:

  • moučkový cukr na posypání
  • máslo na vymazání formy, strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání

1. Troubu rozehřejte na 200 °C, kulatou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou.

2. Vejce dobře prošlehejte s cukrem (můžete šlehat ručně kuchyňskou metlou), přilijte olej nebo máslo a nakonec i kefír. Důkladně prošlehejte, aby se všechny suroviny dobře spojily.Aby byl výsledek perfektní, pro jistotu si všechny studené suroviny vyndejte z lednice 30 minut předem.

Recept na kefírový koláč s borůvkami najdete přímo TADY >>>

3. V jiné misce si smíchejte obě mouky, kakao, jedlou sodu a špetku soli. Sypké suroviny můžete prosít, budou vzdušnější.Pokud jste na prosívání líní, alespoň je dobře promíchejte suchou metlou. Ta vás alespoň částečně zbaví hrudek a mouku provzdušní.

4. Nyní vešlehejte “suché” ingredience po částech do těch “mokrých”. Míchejte jen tak dlouho, aby se spojily v hladké těsto.Pracujete se sodou, proto neztrácejte čas a nevymíchávejte těsto příliš dlouho, připravíte se tak o bublinky. Jak funguje soda najdete přímo TADY >>>

5. Těsto nalijte do připravené koláčové formy, vložte do předehřáté trouby a teplotu pečení snižte na 180 °C. Pečte přibližně 30-35 minut, ke konci pečení zkontrolujte dřevěnou špejlí nebo párátkem. Vyjde-li z těsta čisté a bez drobečků, máte hotovo.

6. Zchladlou kefírovou buchtu poprašte moučkovým cukrem.

Něco se nepovedlo? Podívejte se na nejčastější chyby při pečení přímo TADY >>>

1 comment

1 comment

  1. Tahle buchta je snad nejsnadnější způsob, jak něco upéct pokud na to nemáte moc času a v lednici máte kefír (který já mám v lednici pořád díky holkám z Ne hladu😅). Je vážně opravdu rychlá, pekla jsem ji už dvakrát, navíc v časovém presu, tak to mohu potvrdit. A to nejdůležitější, je výborná. Našim moc chutná, dokonce ji chválil i můj brácha, který na skladké moc není. Děkuji ti za skvělý recept 🤎

Doporučené