Milujete obyčejné koláče, které zapíjíte silným čajem nebo kávou? Koláče, na které máte těsto připravené za pár minut? Potom je recept na klasickou kefírovou buchtu to pravé pro vás.
Množství: Koláč o průměru 28 cm
Doba přípravy: 15 minut + 35 minut pečení
Suroviny:
- 2 menší vejce
- 120 g třtinového cukru
- 100 g řepkového oleje nebo rozpuštěného a zchladlého másla
- 380 g kefíru
- 135 g hrubé mouky
- 130 g celozrnné hladké ječné mouky
- 2 lžíce pravého kakaa
- lžička jedlé sody
- špetka soli
Navíc:
- moučkový cukr na posypání
- máslo na vymazání formy, strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání
1. Troubu rozehřejte na 200 °C, kulatou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou.
2. Vejce dobře prošlehejte s cukrem (můžete šlehat ručně kuchyňskou metlou), přilijte olej nebo máslo a nakonec i kefír. Důkladně prošlehejte, aby se všechny suroviny dobře spojily.Aby byl výsledek perfektní, pro jistotu si všechny studené suroviny vyndejte z lednice 30 minut předem.
Recept na kefírový koláč s borůvkami najdete přímo TADY >>>
3. V jiné misce si smíchejte obě mouky, kakao, jedlou sodu a špetku soli. Sypké suroviny můžete prosít, budou vzdušnější.Pokud jste na prosívání líní, alespoň je dobře promíchejte suchou metlou. Ta vás alespoň částečně zbaví hrudek a mouku provzdušní.
4. Nyní vešlehejte „suché“ ingredience po částech do těch „mokrých“. Míchejte jen tak dlouho, aby se spojily v hladké těsto.Pracujete se sodou, proto neztrácejte čas a nevymíchávejte těsto příliš dlouho, připravíte se tak o bublinky. Jak funguje soda najdete přímo TADY >>>
5. Těsto nalijte do připravené koláčové formy, vložte do předehřáté trouby a teplotu pečení snižte na 180 °C. Pečte přibližně 30-35 minut, ke konci pečení zkontrolujte dřevěnou špejlí nebo párátkem. Vyjde-li z těsta čisté a bez drobečků, máte hotovo.
6. Zchladlou kefírovou buchtu poprašte moučkovým cukrem.
Něco se nepovedlo? Podívejte se na nejčastější chyby při pečení přímo TADY >>>
právě peču….tak uvidím
Tahle buchta je snad nejsnadnější způsob, jak něco upéct pokud na to nemáte moc času a v lednici máte kefír (který já mám v lednici pořád díky holkám z Ne hladu😅). Je vážně opravdu rychlá, pekla jsem ji už dvakrát, navíc v časovém presu, tak to mohu potvrdit. A to nejdůležitější, je výborná. Našim moc chutná, dokonce ji chválil i můj brácha, který na skladké moc není. Děkuji ti za skvělý recept 🤎