Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení

Jablečný drobenkový koláč

Posted on
Jablečný drobenkový koláč

Abyste vykouzlili fantastický dezert, na který budou chtít všichni recept, nemusíte strávit v kuchyni celé odpoledne nebo mít kdovíjaké zkušenosti s pečením. Tenhle švédský „smulpaj“ nebo také „crumble“ s jablky a skořicí se povede úplně každému. A každý by měl alespoň jeden takový crumble za podzim upéct.

Tenhle křupavý koláč s máslovo-skořicovými jablky na první pohled možná nevypadá, ale až do křupavé drobenky zaboříte poprvé lžíci, budete se muset hodně přemlouvat, abyste nechali něco i pro ostatní. Budete ho milovat stejně jako já a stejně jako já ho budete mít na svém seznamu podzimních a zimních radostí, které každoročně nesmíte minout.


Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 6


Suroviny:

  • 1 lžíce másla
  • 5 středních jablek
  • 1 lžička skořice

Drobenkové těsto:

  • 100 g chladného másla
  • 4 lžíce cukru (65 g)
  • 80 g hladké mouky
  • 90 g ovesných vloček
  • špetka soli

K podávání:

  • polotučný tvaroh/řecký jogurt nebo skyr

Postup práce:

  1. Troubu předehřejte na 225 °C.
  2. Zapékací mísu vymažte lžící másla. Jablka oloupejte a zbavíte jádřinců. Poté je nakrájejte na tenké měsíčky a rozdělte do vymazané zapékací mísy. Posypte skořicí a promíchejte.
  3. Máslo, cukr, pšeničnou mouku, ovesné vločky a sůl dejte do velké mísy a prsty vypracujte drobivou hmotu. Drobenku rovnoměrně rozložte na jablka.
  4. Koláč vložte do trouby a ve střední části pečte přibližně 20–25 minut, dokud křupavá drobenka na povrchu nezezlátne.
  5. Podávejte ještě teplé, s tvarohem nebo řeckým jogurtem.
Doporučené