Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení

Pravé kynuté lívance ze špaldové mouky

Posted on
Pravé kynuté lívance ze špaldové mouky

Lívance nadýchané a plné bublinek, takové, které můžete dojíst i druhý den. Stačí je lehce napařit na pařáčku. Tak se do nich pusťte, dokud jsou české jahody. ❤️🍓

Recept jsem dostala od mamky, je to klasika, kterou dělávala celé moje dětství podle Kuchařky naší vesnice (Hrubá, Raboch). Kniha se v současné době koupit nedá, snad jen prohledat antikvariáty.

Vždy jsme ke kynutým lívancům dělali jahodovou merendu, tedy mačkané jahody se smetanou a cukrem. Já jsem tyto lívance mírně inovovala do snídaňové verze a podávám je s tvarohem/jogurtem a čerstvým ovocem. Navíc můžete část mouky nahradit celozrnnou. Funguje to, vyzkoušeno.


Množství: 4 porce

Doba přípravy: 60-90 minut (příprava + kynutí (dle počasí a tepla v místnosti) + pečení)


Recept připravuji z poloviční dávky oproti knížce, pokud chcete lívanců „jak pro regiment“, množství surovin zdvojnásobte. Záleží, kolik hladových krků bude na lívance čekat.

Suroviny:

  • 625 ml vlažného mléka
  • 40 g cukru
  • 20 g čerstvého droždí (lze použít i odpovídající množství sušeného)
  • 20 g rozpuštěného másla
  • 1 mikrovejce (v celé dávce použijte jedno běžné vejce :))
  • 1 žloutek
  • kůra z 1/2 citrónu
  • 375 g hladké (špaldové mouky), polovinu lze nahradit jemně mletou celozrnnou špaldovou nebo ječnou
  • špetka soli
  • trocha řepkového oleje na vymazání lívanečníku
  1. V hrnku přihřejte mléko. Mělo by být vlažné/mírně teplé, ale ne horké, abyste nezabili kvasnice hned na startovní čáře.
  2. Malou část teplého mléka oddělte do mísy, v níž budete těsto připravovat, přidejte cukr a rozdrobené droždí. Důkladně rozmíchejte, zakryjte ubrouskem nebo čistou utěrkou a nechte kvásek vzejít. Bude to trvat cca 5-10 minut. Použijete-li droždí sušené, přípravu kvásku ( krok č. 2) můžete vynechat, droždí stačí vmíchat do mouky.
  3. K vzešlému kvásku přidejte rozpuštěné máslo, zbytek mléka, žloutek, vejce a citrónovou kůru, dobře promíchejte kvedlačkou nebo prošlehejte. Použijete-li na zadělání těsta robora, neberte hnětací metly, ačkoliv je těsto kynuté. Šlehejte klasickou metlou.

Nejlepší letní kynutý koláč se švestkami. Recept přímo ZDE >>>

  1. Mouku smíchejte se špetkou soli a prosívejte do těsta a postupně zašlehávejte (vmíchejte), dokud nevznikne hladké jemné těsto. Nelekejte se toho, jak je tekuté, je to v pořádku.
  2. Mísu zakryjte čistou utěrkou nebo vychytaným ubrouskem na kynutí (mám a nemohu si ho vynachválit) a nechte těsto zdvojnásobit objem. Během horkých letních rán to může trvat 30 minut, v zimě hodinu.
  3. Lívanečník dobře rozehřejte a potírejte mašlovačkou řepkovým olejem. Máte-li moderní nepřilnavý kousek, bude stačit vymazat po každém třetím, čtvrtém lívanci.

Podívejte se, jak péct s celozrnnou moukou, špaldovou moukou nebo třeba moukou ječnou >>>

Doporučené