Z ukrajinské kuchyně mě uchvátily dvě jídla, a to boršč a syrniki. Se zakysanou smetanou a džemem nebo čerstvým ovocem bych je mohla jíst pořád. A vaše děti si je oblíbí stejně tak.
Doba přípravy: 10 minut + opékání
Počet porcí: 4
Suroviny:
- 500 g měkkého tvarohu v papíru
- 2 vejce
- 80 g polohrubé mouky + trochu na obalení placiček
- 3 zarovnané lžíce cukru
- špetka soli
- řepkový olej na opékání
K podávání:
- Oblíbený džem, kompot či ovoce co dům a zahrada dala
- Měkký tvaroh v misce rozmačkejte vidličkou, přidejte vejce a umíchejte v hladký krém.
- Do misky vsypte mouku, cukr a špetku soli a dobře zapracujte. Vznikne vám tužší těsto.
- Polévkovou lžící tvořte z těsta kopečky a z nich silnější placičky podobné lívancům. Snažte se nedělat placičky příliš tenké, aby byly Syrniki nadýchané. Každou placičku lehce obalte v polohrubé mouce a opečte na pánvi potřené olejem dozlatova.
- Podávejte s domácím džemem, kompotem nebo ovocem dle sezony. A nezapomeňte, že nejlepší a nejnadýchanější jsou teplé!
Na recept jsem si vzpomněla v souvislosti se #skromnavyzva Hanky Michopulu. Jedná se o vytvoření „kuchařky“ s výživnými a jednoduchými recepty, které vyjdou kolem 50 Kč pro čtyři osoby. To jsou totiž finance, které často zbývají na jedno jídlo samoživitelkám.
TIP: Syrniki můžete připravit i naslano, vynechte cukr a klidně do těsta přidejte i nasekané bylinky ze zahrady.
Zkusit můžete také moje milované tvarohové lívance s ječnou moukou. Recept na ně najdete TADY >>>
Dnes jsem zkusila a jsou výborné, jen mi došla polohrubá mouka, tak jsem mixovala hrubou a hladkou a ta nadýchanost nebyla to pravé. Také jsem musela přidat daleko více mouky než je v receptu – těsto pořád nebylo dost tuhé na tvarování placiček… Ale asi to bylo tou moukou?