Poslední zbytky zlatýho světla a slunce, který je už tak nízko, že cítíte, jak hřeje. Huňatý svetry, horkej Earl Grey a švestky. Na všechny způsoby, ale hlavně s drobenkou. Na tomhle kynutym koláči je miluju. Asi víc, než borůvky.
Tenhle koláč dělám trochu menší, přibližně na velikost plechu 25×30 cm. Připadá mi, že i těch 12 porcí, které z toho nakrájím, je až až pro čtyři, natož pro dva. 🙂 Klidně ale zdvojnásobte množství ingrediencí a udělejte koláč větší.
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 12-15
Suroviny:
- 150 ml teplého mléka (uvidíte dle potřeby a savosti mouky)
- 2 lžíce třtinového cukru
- 200 g hladké mouky
- 50 g hladké celozrnné mouky (špaldové, ječné nebo klasické pšeničné)
- 1/2 sáčku sušeného droždí nebo o něco méně než polovina kostky toho čerstvého
- špetka soli
- 2 žloutky
- 55 g rozpuštěného másla
- švestky, přepůlené, vypeckované (500-750 g, záleží na velikosti
- 250 ml zakysané smetany (obsah tuku 15 %)
Na drobenku:
- 50 g ovesných vloček
- 50 g hrubé mouky
- hrst plátků mandlí
- 3 lžíce třtinového cukru
- 25 g studeného másla
Nejprve si připravte kvásek. Oddělte trochu mléka, trochu cukru a mouky ze surovin na těsto a promíchejte se šušeným nebo čerstvým droždím v misce. Dejte na teplé místo a nechte kvásek pár minut odpočívat a vzejít.
Mezitím si do mísy prosijte obě mouky, přidejte cukr, trochu soli, žloutky a rozpuštěné (ne příliš horké, spíše vlažné) máslo. Přidejte vzešlý kvásek, který by měl v misce zvětšit objem a udělat nadýchanou pěnu, přilívejte teplé, ale ne horké mléko a vařečkou nebo pomocí robotu začněte zadělávat těsto. Až se ingredience spojí, přendejte těsto na pomoučený vál a dlaní ho hněťte ručně, dokud nebude hladké a přestane se lepit. V tomto případě je žádoucí těsto zpracovávat a hníst dlouho, jelikož se uvolní více lepku a to při přípravě kynutého těsta chceme.
Sražená bábovka, prasklý/ cheesecake, zdrclý piškot. Víte, kde jste udělali chybu? >>>
Hotové, hladké a nelepivé těsto vyválejte a přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Já okraje u kynutých koláčů příliš ráda nemám, proto je ignoruji. Nicméně, pokud chcete mít koláč s okraji, prsty kolem dokola vymačkejte okraj široký 0,5-1 cm, můžete ho také potřít žloutkem. Vy, kteří okraj neděláte, tuto část můžete přeskočit. 🙂
Po celém povrchu koláče naskládejte přepůlené a vypeckované švestky tak, aby se jejich okraje mírně překrývaly. Nebudete mít mezi švestkami mezery a koláč bude pořádně šťavnatý.
Rozmíchejte si v kelímku smetanu a lžící ji v cik cak nakapejte navrch švestek. Nakonec povrch posypte rovnoměrně drobenkou. Tu si jednoduše připravíte promnutím mouky, vloček, mandlových plátků, cukru a studeného másla mezi prsty v misce, až se vytvoří kompaktní hrudky.
Koláč nechte odpočívat přibližně 15 minut stranou a mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. V rozpálené troubě nechte koláč přibližně 30 minut, dokud nebude drobenka zlatá a křupavá a švestky krásně měkké.
Vyzkoušejte ječný švěstkový koláč s mákem! Recept najdete TADY >>>
dezertdrobenkakoláčkynuté těstomandlemoučníkořechypečeníreceptysladkésnídaněsvačinašvestkyzakysaná smetana
Ahoj Kaji:) prosím tě, koláč necháváš kynout pouze 15 minut?
Ahoj, vim, že jsme si už napsaly na IG, ale ano, 15 minut. Odkoukala jsem to z kucharky od Dity P :))