Oblíbený dezert v nepečené verzi, kterou můžete jednoduše sbalit do piknikového košíku a vzít s sebou do parku či na zahradu. Připravit ho vám zabere jen pár minut, takže ho můžete naservírovat i nečekané návštěvě.
Jeden z nejjednodušších receptů na světě, který se vám ovšem v horkých letních dnech bude nesmírně hodit. Ovoce můžete obměňovat podle toho, co jste zrovna sehnali na trhu nebo co dozrálo na zahradě.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 20 minut (+ chlazení)
Suroviny:
- 300 g polotučného či tučného tvarohu, ideálně vykapaného přes noc (lze použít smetanový sýr typu Philadelphia/ Lučina, který bude nicméně dvakrát tučnější, posloužit může ale skvěle i přes noc vykapaný jogurt se smetanou)
- 150 g zakysané smetany
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo semínka z 1/2 lusku
- 4 ks máslových ovesných sušenek
- sezonní ovoce
- Ve velké míse dohladka vyšlehejte krémový sýr se zakysanou smetanou, moučkovým cukrem, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem či semínky z lusku.
- Sušenky nadrťte na menší kousky a rozdělte do připravených skleniček. Na ně navrstvěte vyšlehaný krém a ozdobte pokrájeným sezonním ovocem.
- Máte-li trochu času nazbyt, uložte naplněné skleničky alespoň na hodinu do ledničky, všechny chutě se propojí a dezert bude chutnat ještě lépe.
TIP: Rozhodnete-li se vyrobit si smetanový „sýr“ sami, smíchejte 750 g bílého jogurtu se 150 g smetany ke šlehání a nechte přes noc vykapat přes plátýnko. Trocha základu vám zbude i na namazání chleba. 🙂
You must log in to post a comment.