Categories Norsko, Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně

Rosinboller: norské kardamomové pečivo s rozinkami

Posted on
Rosinboller: norské kardamomové pečivo s rozinkami

Když se řekne „Norsko“, vybavím si polární záři, chlad, který mi nevadí, majestátnost fjordů a ledový moře, nad kterým stojím po setmení na mostě v Tromsø. A taky rosiboller, kterej tam jím každý den.

Velikonoce trávíme vždycky v Norsku, už pár let. Honza v té době točí poslední závody evropskýho Ski Classics a tenhle pracovní měsíc v Norsku a Finsku si prodloužíme naší rodinnou dovolenou po zemi, kterou vnímam jako svoje druhý doma. A tyhle sladký bulky tak máme vždycky místo českýho mazance. :))

Rosiboller miluju už od první návštěvy tam. Teda. No. První ochutnání mě trochu rozhodilo, nečekala jsem, že ta houska bude sladká a se šunkou to nebylo ono, přiznávám. Nicméně od té doby se jima cpu v Norsku neustále, mají je v každé pekárně, v každém obchodě i na benzině a peče je snad každá norská rodina.


Počet porcí: 8-12

Doba přípravy: 60 min + kynutí


Suroviny:

  • 475 g hladké mouky
  • 300 ml teplého mléka
  • 25 g črstvého droždí/ 1 sáček sušeného
  • 75 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu nebo 4 nadrcené tobolky v hmoždíři
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 žloutek
  • 75 g másla
  • 100 g nesířených rozinek namočených předem v rumu nebo černém čaji
  • 1 vejce na potření

Do zadělávací misky prosijte mouku, přidejte cukr, kardamom a sůl. Uprostřed vytvořte důlek.

Máte-li droždí čerstvé, rozmíchejte ho v trošce teplého mléka se špetkou cuktu a mouky z množství uvedeného v receptu. Zakryjte a nechte na teplém místě vzejít kvásek (to bude trvat asi 10-15 minut). Pokud máte droždí sušené, přimíchejte ho k suchým ingrediencím do misky.

Podívejte se, jak připravit norský kvasový chléb. Recept přímo TADY >>>

Do připraveného důlku v misce na zadělávání těsta nalijte teplé mléko, rozpuštěné máslo (případně i vzešlý kvásek, pokud pracujete s čerstvými kvasnicemi), přidejte žloutek a buď ručně nebo v robotu s háky vypracujte hladké těsto, které se nelepí. Na jeho povrchu by se měly tvořit bublinky vzduchu. V robotu budete těsto zpracovávat cca 10 minut, ručně přibližně dvakrát déle. V této fázi těsto neošiďte a vypracujte ho opravdu důkladně, aby byly rosinboller nadýchné. Až nakonci jemně zapracujte okapané rozinky.

Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Dobře nakynuté těsto poznáte tak, že když na něj prstem jemně zatlačíte, vráti se hned zpět a prohlubeň od prstu zmizí.

Jak cestovat po Norsku, jak si vybrat ubytování a kde nakupovat? >>>

Nakynuté těsto si rozdělte na 8-12 stejných kousků, záleží na tom, jak velké chcete rosinboller mít. Ideálně by mely mít průměr kolem 5 cm. Vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem s rozestupy 5 cm, přikryjte čistou utěrkou a nechte opět kynout přibližně na dvojnásobek původní velikosti.

Rozehřejte si troubu na 225 °C. Bochánky potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte 10-12 minut, dokud nebudou na vrchu zlatavé a zespodu mírně hnědé.

Rosinboller jsou nejlepší čerstvé, ještě teplé. Druhý den to už není ono, noc čekání je na malých bollerech znát. Upečte je na odpolední piknik nebo svačinu, pokud je chcete už na snídani, nechte ideálně těsto kynout přes noc na chladném místě a ráno tvarujte, absolvujte druhé kynutí a upečte.

Jak upéct dokonalý kynutý koláč se švestkami? Recept přímo TADY >>>

Napsat komentář

Doporučené