Categories Recepty, Rychlý oběd, Slané pokrmy

Těstoviny s dýňovou omáčkou

Posted on
Těstoviny s dýňovou omáčkou

Podzim a dýně v kuchyni nemusí znamenat pouze dýňovou polévku. Pusťte se s chutí i do těstovin s dýňovou omáčkou, které si vždy alespoň jednou nebo dvakrát za sezónu dopřeju. A i když nevypadají, jsou neskutečně rychlé.


Doba přípravy: 35 minut

Počet porcí: 4


Co budete potřebovat:

  • 1 lžíce másla
  • 10 lístků šalvěje
  • 250 g pyré z dýně hokkaido (recept v boxíku)
  • 200 ml smetany na vaření 10 % tuku
  • 1/4 lžičky soli
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce rajčatové pasty
  • 500 g semolinových těstovin

K podávání:

  • parmazán
  • nasucho opražené piniové oříšky
  1. V pánvi rozpusťte lžíci másla a na mírném plameni, aby se máslo nepřepalovalo, na něm opečte lístky šalvěje. Poté je dejte stranou na talířek vyložený ubrouskem. Později je použijete na dozdobení talíře.
  2. Do šalvějového másla přidejte dýňové pyré, promíchejte a nechte prohřát. Část odeberte stranou do hrnku, promíchejte se smetanou a až pak opatrně vlijte do pánve. Snižte plamen na minimum, aby se omáčka prohřála, ale zběsile nevařila. Smetana by se mohla srazit.
  3. Omáčku osolte, přidejte muškátový oříšek, pepř a nechte v ní rozpustit strouhaný parmazán. Nakonec vmíchejte ještě rajčatovou pastu.
  4. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu v dobře osolené vodě. Promíchejte je s omáčkou a rozdělte na talíře. Před podáváním je posypte strouhaným parmazánem a křupavými lístky šalvěje. Přidat můžete i nasucho opražené piniové oříšky.

Jak udělat dýňové pyré?
Pokud nemáte přebytek pyré z pečení některého z dýňových moučníků, pusťte se do něj před přípravou oběda. Dýni hokkaido omyjte, rozkrojte a vydlabejte semínka. Dýni i se slupkou, pokud je hezká, rozkrájejte na kostky o straně 2 cm. Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem, promíchejte s trochou oleje, vložte do trouby rozpálené na 180 °C a pečte doměkka.
Po vychladnutí rozmixujte na jemné pyré.

Původní recept, který jsem postupem času dále upravila, vznikl ve spolupráci se značkou M&S.

Doporučené