Categories Recepty, Slané pokrmy, Svačiny do školy a práce

Velikonoční nádivka se špenátem a mandlemi

Posted on
Velikonoční nádivka se špenátem a mandlemi

Nádivka na Bílou sobotu je tradice, kterou můžete připravit snadno i bez masa. Nejdůležitější na tomto jídle je stejně spousta jarního zeleného lupení.

Recept na tuhle skvělou nádivku bez masa jsem si opsala od naší Dariny z časopisu F.O.O.D., která mi ji jednou dala domů po velikonočním focení (neplýtváme, dojídáme!) a od té doby na Velikonoce jinou nedělám.


Počet porcí: 10 (koláčová forma o průměru 24-26 cm)

Doba přípravy: 55 minut


Suroviny:

  • 4 včerejší housky nebo rohlíky (mohou být i grahamové)
  • 300 ml mléka
  • 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 1 hrst čerstvého baby špenátu
  • 1 hrst čerstvých lístků rukoly 
  • 2 hrsti mandlí (loupaných nebo zpařených horkou vodou a oloupaných)
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Hledáte recept na velikonočního beránka? Podívejte se na tento banánový s čokoládovými kousky >>>

  1. Troubu předehřejte na 180 °C, koláčovou formu nebo zapékací mísu vymažte máslem a vysypte strouhankou.
  2. Housky nebo rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a zalijte mlékem tak, aby pečivo nasáklo tekutinu. Mléko přilévejte postupně, housky by měly být dobře namočené, ale neměly by v mléku plavat.
  3. Špenát a rukolu nasekejte nahrubo. Mandle nasucho opražte na pánvi. Bylinky a 3/4 mandlí přidejte k namočenému pečivu.
  4. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky přidejte ke směsi namočeného pečiva a bylinek a vše dobře promíchejte. Osolte a opepřete. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a natřikrát ho zapracujte do nádivky.
  5. Nádivku nalijte do formy dobře vymazané máslem a vysypané strouhankou a posypte zbývajícími mandlemi. Vložte do trouby a pečte dokud na povrchu nezezlátne. 

Recept na hrnkového beránka bez vážení najdete přímo ZDE >>>

Napsat komentář

Doporučené