Nádivka na Bílou sobotu je tradice, kterou můžete připravit snadno i bez masa. Nejdůležitější na tomto jídle je stejně spousta jarního zeleného lupení.
Recept na tuhle skvělou nádivku bez masa jsem si opsala od naší Dariny z časopisu F.O.O.D., která mi ji jednou dala domů po velikonočním focení (neplýtváme, dojídáme!) a od té doby na Velikonoce jinou nedělám.
Počet porcí: 10 (koláčová forma o průměru 24-26 cm)
Doba přípravy: 55 minut
Suroviny:
- 4 včerejší housky nebo rohlíky (mohou být i grahamové)
- 300 ml mléka
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 1 hrst čerstvého baby špenátu
- 1 hrst čerstvých lístků rukoly
- 2 hrsti mandlí (loupaných nebo zpařených horkou vodou a oloupaných)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Hledáte recept na velikonočního beránka? Podívejte se na tento banánový s čokoládovými kousky >>>
- Troubu předehřejte na 180 °C, koláčovou formu nebo zapékací mísu vymažte máslem a vysypte strouhankou.
- Housky nebo rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a zalijte mlékem tak, aby pečivo nasáklo tekutinu. Mléko přilévejte postupně, housky by měly být dobře namočené, ale neměly by v mléku plavat.
- Špenát a rukolu nasekejte nahrubo. Mandle nasucho opražte na pánvi. Bylinky a 3/4 mandlí přidejte k namočenému pečivu.
- Oddělte bílky od žloutků. Žloutky přidejte ke směsi namočeného pečiva a bylinek a vše dobře promíchejte. Osolte a opepřete. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a natřikrát ho zapracujte do nádivky.
- Nádivku nalijte do formy dobře vymazané máslem a vysypané strouhankou a posypte zbývajícími mandlemi. Vložte do trouby a pečte dokud na povrchu nezezlátne.
Recept na hrnkového beránka bez vážení najdete přímo ZDE >>>
1 comment
Dělám podobnou,a moc se mi osvědčil najemno nakrájený pórek a kopřivy.Rukola je nejlepší čerstvá a do salátů,naopak pórek,kopřivy,či špenát tepelnou úpravou nestrádají chuťově ani vizuálně..
A jinak krásné a ispirativní články a recepty!Objevila jsem nedávno,a jsem nadsená!Děkuji😄
Jana