Bábovka, u které nebudete muset šlehat zvlášť bílky a přitom bude nadýchaná a vláčná. Tahle je přesně taková, díky tvarohu a ječné mouce, která těsto provzdušní a odlehčí.
Suroviny na velkou formu (objem 2,3 l):
(hrnek= americký cup, cca 236 ml)
- 1,5 hrnku špaldové hladké mouky
- 0,5 hrnku celozrnné ječné hladké mouky
- 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1/3 hrnku rozpuštěného másla nebo ghí
- 1/3 hrnku mléka
- 2 vejce
- 2 PL pravého kakaa
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL sody
- 1/4 ČL soli
- 1/8 lžičky mleté vanilky
Troubu predehřejeme na cca 175 °C. Ve velké míse smíchame prosáté obě mouky, prášek do pečiva, sodu a sůl a promícháme.
V jiné míse šleháme vejce s cukrem a vanilkou do pěny, přidáme rozpuštěné máslo, 2/3 množství mléka a tvaroh. Postupně přisypáváme směs sypkých surovin a šleháme na nízké otáčky do chvíle, kdy vznikne hladké těsto.
Vyzkušejte i makovou bábovku! Recept najdete TADY >>>
Třetinu těsta dáme stranou. Vmícháme prosáté pravé kakao a zbylé mléko.
Bábovkovou formu vymažeme máslem nebo ghí. Do připravené formy přesuneme 1/3 světlého těsta, na ní přidáme celou kakaovou část a zakryjeme zbytkem světlého těsta. Mramorování můžete pomoci i tak, že těsta jemně promícháte ve formě jídelním nožem, ale mělo by se vytvořit samo vrstvěním.
Pečeme cca 45 min, dokud bábovka nezezlátne a kontrolní špejle nevyjde čistá. Než bábovku vyklopite, nechte jí po upečení cca 5-10 min odstát a vypářit.
Už jste ochutnali tuhle dokonalou italskou bábovku s citronem a rozmarýnem?
bábovkačokoládaječná moukapečeníreceptysladkétvaroh
Po uspechu makovo ricottovej babovky zrejme neodolam a vyskusam coskoro aj tuto 🙂 DIKY a kludne viac receptov na stavnate babovky!
Tak to mam radost! 🙂
Bábovka je skvělá 🙂
Děkuji, Míšo! 🙂
Bábovku jsem pekl již po druhé, napoprvé se nepovedla, těsto bylo tuhé, rozhodně nešlo zpracovat mixérem(lepilo se na metličky). Napodruhé jsem zkusil tvaroh ne vaničkový, ale v papíru, výsledek to samé.. tuhé, nevláčné, vlastně to nebyla ani bábovka…
v tom případě se něco pokazilo na vaší straně, pravděpodobně nebyly všechny suroviny pokojové teploty a těsto se vám srazilo již v míse.