Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Tvarohová bábovka s ječnou moukou

Posted on
Tvarohová bábovka s ječnou moukou

Bábovka, u které nebudete muset šlehat zvlášť bílky a přitom bude nadýchaná a vláčná. Tahle je přesně taková, díky tvarohu a ječné mouce, která těsto provzdušní a odlehčí.

Suroviny na velkou  formu (objem 2,3 l):

(hrnek= americký cup, cca 236 ml)

  • 1,5 hrnku špaldové hladké mouky
  • 0,5 hrnku celozrnné ječné hladké mouky 
  • 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/3 hrnku rozpuštěného másla nebo ghí
  • 1/3 hrnku mléka
  • 2 vejce
  • 2 PL pravého kakaa
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL sody
  • 1/4 ČL soli
  • 1/8 lžičky mleté vanilky

Troubu predehřejeme na cca 175 °C. Ve velké míse smíchame prosáté obě mouky, prášek do pečiva, sodu a sůl a promícháme.

V jiné míse šleháme vejce s cukrem a vanilkou do pěny, přidáme rozpuštěné máslo, 2/3 množství mléka a tvaroh. Postupně přisypáváme směs sypkých surovin a šleháme na nízké otáčky do chvíle, kdy vznikne hladké těsto.

Vyzkušejte i makovou bábovku! Recept najdete TADY >>>

Třetinu těsta dáme stranou. Vmícháme prosáté pravé kakao a zbylé mléko.

Bábovkovou formu vymažeme máslem nebo ghí. Do připravené formy přesuneme 1/3 světlého těsta, na ní přidáme celou kakaovou část a zakryjeme zbytkem světlého těsta. Mramorování můžete pomoci i tak, že těsta jemně promícháte ve formě jídelním nožem, ale mělo by se vytvořit samo vrstvěním.

Pečeme cca 45 min, dokud bábovka nezezlátne a kontrolní špejle nevyjde čistá. Než bábovku vyklopite, nechte jí po upečení cca 5-10 min odstát a vypářit.

Už jste ochutnali tuhle dokonalou italskou bábovku s citronem a rozmarýnem?

6 comments

6 comments

Doporučené