Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Tvarohová bábovka s ječnou moukou

Posted on
Tvarohová bábovka s ječnou moukou

Bábovka, u které nebudete muset šlehat zvlášť bílky a přitom bude nadýchaná a vláčná. Tahle je přesně taková, díky tvarohu a ječné mouce, která těsto provzdušní a odlehčí.

Suroviny na velkou  formu (objem 2,3 l):

(hrnek= americký cup, cca 236 ml)

  • 1,5 hrnku špaldové hladké mouky
  • 0,5 hrnku celozrnné ječné hladké mouky 
  • 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/3 hrnku rozpuštěného másla nebo ghí
  • 1/3 hrnku mléka
  • 2 vejce
  • 2 PL pravého kakaa
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL sody
  • 1/4 ČL soli
  • 1/8 lžičky mleté vanilky

Troubu predehřejeme na cca 175 °C. Ve velké míse smíchame prosáté obě mouky, prášek do pečiva, sodu a sůl a promícháme.

V jiné míse šleháme vejce s cukrem a vanilkou do pěny, přidáme rozpuštěné máslo, 2/3 množství mléka a tvaroh. Postupně přisypáváme směs sypkých surovin a šleháme na nízké otáčky do chvíle, kdy vznikne hladké těsto.

Vyzkušejte i makovou bábovku! Recept najdete TADY >>>

Třetinu těsta dáme stranou. Vmícháme prosáté pravé kakao a zbylé mléko.

Bábovkovou formu vymažeme máslem nebo ghí. Do připravené formy přesuneme 1/3 světlého těsta, na ní přidáme celou kakaovou část a zakryjeme zbytkem světlého těsta. Mramorování můžete pomoci i tak, že těsta jemně promícháte ve formě jídelním nožem, ale mělo by se vytvořit samo vrstvěním.

Pečeme cca 45 min, dokud bábovka nezezlátne a kontrolní špejle nevyjde čistá. Než bábovku vyklopite, nechte jí po upečení cca 5-10 min odstát a vypářit.

Už jste ochutnali tuhle dokonalou italskou bábovku s citronem a rozmarýnem?

6 comments

6 comments

  1. Po uspechu makovo ricottovej babovky zrejme neodolam a vyskusam coskoro aj tuto 🙂 DIKY a kludne viac receptov na stavnate babovky!

    1. Bábovku jsem pekl již po druhé, napoprvé se nepovedla, těsto bylo tuhé, rozhodně nešlo zpracovat mixérem(lepilo se na metličky). Napodruhé jsem zkusil tvaroh ne vaničkový, ale v papíru, výsledek to samé.. tuhé, nevláčné, vlastně to nebyla ani bábovka…

      1. v tom případě se něco pokazilo na vaší straně, pravděpodobně nebyly všechny suroviny pokojové teploty a těsto se vám srazilo již v míse.

Napsat komentář

Doporučené