Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně

Norské kefírové lívance “Lapper”

Posted on
Norské kefírové lívance “Lapper”

Něco mezi lívanci a vaflemi, podávané s řeckým jogurtem nebo zakysanou smetanou a ovocem či džemem. To jsou tradiční kefírové norské “lapper”.

V Norsku patří k nejoblíbenějším „rodinným“ receptům. Připravují se doma anebo na ohništích v přírodě, kam se těsto donese v lahvi a z ní rovnou nalévá na rozžhavené pláty.
Pak je Norové jedí s brusinkovým džemem a zakysanou smetanou, usrkávají k nim silnou filtrovanou kávu a choulí se do hřejivého vlněného svetru. V pohodlí domova ale budou chutnat stejně skvěle a ke snídani si můžete otevřít třeba nějakou severskou detektivku.


Množství: 20 lívanců

Doba přípravy: 50 minut


Co budete potřebovat:

  • 450 g kefíru
  • 2 lžičky sody 
  • 3 vejce
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 125 g celozrnné mouky
  • 125 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli

K podávání:

  • Řecký jogurt bez tuku
  • Čerstvé ovoce nebo ovocný džem
  1. Kefír smíchejte se sodou. Začne možná mírně pěnit a bublat, ale je to tak v pořádku.
  2. Ve větší míse metličkou prošlehejte vejce s cukrem a vanilkovým extraktem. Přilijte kefír a promíchejte.
  3. Nakonec postupně vsypte smíchané obě mouky se solí a metličkou míchejte jen tak dlouho, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek. Těsto nechte 30 minut odpočívat.
  4. Pánev na palačinky rozpalte a lehce potřete řepkovým olejem. Těsto promíchejte a naběračkou na rozpálenou pánev tvořte lívance o průměru 10 cm. Opékejte z obou stran dozlatova. Vůbec nevadí, že nebudou všechny stejné, je to domácí práce. Můžete ale samozřejmě použít i lívanečník.
  5. Lívance servírujte jako Norové s netučným řeckým jogurtem, méně tučnou zakysanou smetanou a džemem nebo čerstvým ovocem.

BEZ LEPKU: Pro bezlepkovou verzi můžete použít pohankovou mouku nebo bezlepkovou směs, kterou jste zvyklí používat.

BEZ LAKTÓZY: Kysané mléčné výrobky (kefír) obsahují méně laktózy. Lívance by tak nemusely představovat problém ani pro osoby s lehčí laktózovou intolerancí.

LZE MRAZIT: Do mrazicího sáčku nebo krabičky skládejte hotové a zchladlé lívance proložené pečicím papírem, abyste je od sebe pak snadno oddělili. Lívance rozmrazte v mikrovlnné troubě nebo je zmražené vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte na pár minut do rozehřáté trouby. 

Líbil se vám recept a všechny informace, které se s ním pojí? Informace o verzích bez lepku, laktózy či pro vegany obsahují všechny recepty v Jediné knize o jídle, kterou potřebujete. Ve Výživné knize o jídle najdete také informace o tom, zda je možné pokrm zmrazit a jak na jeho rozmražení.

Doporučené