Křupavý korpus díky mletým mandlím a pečená náplň „co dům dal“. Ovoce použijte to, které na vás zrovna vykukuje z maráku a máte dezert, za který se rozhodně stydět nemusíte.
Počet porcí: 9
Doba přípravy: 80 minut
Suroviny:
- 75 g hladké mouky
- 75 g mletých mandlí
- 50 g chladného másla
- 2 lžíce jemně mletého třtinového cukru/ nebo vanilkového cukru
- 30 g pravého kakaa
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 menší vejce
Na náplň:
- 500 g polotučného tvarohu
- 250 g ricotty
- 3 vejce
- 2 lžíce třtinového cukru
- mražené ovoce – maliny, borůvky, ostružiny, jahody nebo rybíz …
Nejprve ze všech surovin vypracujte kompaktní těsto. Snažte se ho nehníst příliš dlouho, chcete tartaletky křupavé, nikoliv gumové. Čím déle budete těsto dlouho žmoulat, tím více aktivujete lepek z mouky, což nechcete.
Možnost náhrady: Mleté nandle můžete vyměnit za jiné mleté oříšky, ale počítejte s tím, že budou mít pak košíčky ořechovou chuť. Mandle zajistí křehkost, ale jsou chuťově neutrální.
Podívejte se na recept na malinové tartaletky s mascarpone krémem >>>
Troubu si předehřejte na 180 °C. Připravené těsto mezitím namačkejte do máslem vymazaných a hrubou moukou vysypaných tartaletek. Snažte se mít těsto dole a v ohybech tenké. Postupně je dávejte do mrazáku, abyste je pekli co nejchladnější. Ano, i to je trik, jak mít těsto ještě lepší.
Po pár minutách vyskládejte košíčky s těstem na plech a vložte do trouby. Pečte přibližně 15 minut. Mezitím se vrhněte na náplň. Důkladně prošlehejte všechny ingredience, kromě ovoce.
Náhrada: Náplň můžete libovolně modifikovat podle toho, co na vás čeká v lednici a musí se sníst. Můžete kombinovat tvaroh, ricottu, mascarpone i čerstvý sýr typu Philladelphia. Jen myslete na to, aby výsledná hmotnost byla 750 g (to, co v tuto chvíli tvoří tvaroh a ricotta).
Ty největší chyby při pečení? Podívejte se, které to jsou a vyhněte se jim >>>
Do předpečených košíčků nalijte náplň těsně po okraj tak, aby nevytékala, ale také aby jí nebylo málo. Poklaďte jí mraženým ovocem a dejte tartaletky péct na 30-40 minut, dokud náplň viditelně nezpevní.
Každá trouba peče jinak, proto po půl hodině tartaletky kontrolujte, aby vám nepopraskaly.
A pokud byste chtěli udělat koláč velký jako.. velká forma (ha ha ha), tak si připravte dvojnásobek těsta. Náplň by vám měla vystačit přesně takto 🙂
Podívejte se, jak upéct jednoduchou sicilskou bábovku s citrony a rozmarýnem >>>
cheesecakedezertymalinymandlová moukamáslomražené ovoceovocepečeníreceptreceptyricottasladkétarttvarohvanilkavejce
Suroviny mam dát všechny dohromady najednou? Nebo vajíčka šlehat? V receptu chybí postup! 🙂
Dobrý den, já tam postup vidím… 🙂 je tam napsáno, ať důkladně prošleháte všechny ingredience na náplň kromě ovoce.
K.