O mně

Vystudovala jsem inženýrský studijní obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Díky tomu rozumím nejen tomu, co se s jídlem děje v lidském těle a jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví, ale i procesům, které konzumaci předchází, jako je technologie výroby potravin, hygiena, kvalita, legislativa a označování výrobků, mikrobiologie. Vzhledem k tomu, že je můj obor velmi úzce spojen s chemií, rozumím chemickým procesům, které v jídle probíhají během pěstování, výroby, tepelné úpravy i skladování a chemický název ve složení mě neděsí.

Již během studia jsem jako odborník na výživu spolupracovala s organizací STOB a následně jsem pracovala jako GC a GC/MS specialista pro ČR a SK ve společnosti Shimadzu. Následující roky jsem pracovala v médiích jako novinář s odborným zaměřením.

V současnosti vyvracím výživové mýty, edukuji veřejnost o správném stravování, nakupování a výběru potravin prostřednictvím sociálních sítí, využívám vědu a fakta k tomu, abych narovnala a vyvážila prostředí plné marketingových polopravd, v němž se dnešní spotřebitelé denně pohybují. Nabízím také výživové poradenství, nastavení a úpravy jídelníčku zdravých osob.

Odborný postoj ke stravování a kvalitě potravin a lásku k jídlu a umění jsem propojila na těchto stránkách. Jelikož trávím více času v kuchyni než v chemické laboratoři, v roce 2019 jsem vyhrála v soutěži Food blog roku kategorii Přínos, v roce 2020 jsem vítězství obhájila a současně se umístila na 1. místě v kategorii Instafood a obsadila 2. místo hlavní kategorie a v roce 2022 jsem se stala absolutní vítězkou Food blogu roku. Vítěztví v této soutěži pro mě znamená víc než jen první místo mezi českými foodblogery. Je to signál, že věda má ve světě bloggerů, ve světě pečení, vaření a chutí své právoplatné místo a otevřené dveře, že je důležitá.

V roce 2020 jsem vydala knihu Nejez blbě, v níž jsem sepsala vše, co by měl o výživě a potravinách vědět naprosto každý spotřebitel. Kniha se po pár týdnech přejmenovala na Jedinou knihu o jídle, kterou potřebujete a pod tímto názvem jí můžete koupit v jakémkoliv knihkupectví, kamenném i online. Kniha se stala okamžitě bestsellerem a dodnes patří mezi nejprodávanější tituly. Na podzim roku 2022 jsem vydala Výživnou knihu o jídle, která se během několika týdnů stala taktéž bestsellerem. Volně navazuje na knihu první, odpovídá na otázky, nad kterými denně dumáte doma, nad jídlem i v obchodě a je ještě výživnější!!!

Karolína Four

Doporučené