Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Velikonoce🐣

Nejlepší smetanový beránek

Posted on
Nejlepší smetanový beránek

Nejlahodnější beránek, jakého jste kdy jedli. Křupavý na povrchu a vláčný uvnitř i několik dní po upečení. S vůní vanilky, citronové kůry a rumovými rozinkami.


Doba přípravy: 20 minut + 50-55 minut pečení

Počet porcí: 1 klasická beránková forma nebo dvě malé zajíčkové


Co budete potřebovat:

  • 100 g rozinek
  • 100 ml kvalitního rumu
  • 60 g másla
  • 110 g třtinového cukru
  • Semínka z vanilkového lusku
  • kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • 3 středně velká vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • Špetka soli
  • 250 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • Máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
  1. Rozinky promyjte pod tekoucí vodou a naložte do rumu. Formu na beránka vymažte důkladně máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 175 °C.
  2. Máslo šlehejte s cukrem do světlého krému, bude to trvat několik minut. Poté přidejte semínka z vanilkového lusku, citronovou kůru a zašlehejte postupně všechny tři vejce. Šlehejte do světlé nadýchané pěny.
  3. V menší misce promíchejte prosátou hladkou mouku s kypřicím práškem a solí a postupně vešlehejte do směsi vajec, cukru a másla. Nakonec přidejte i smetanu a šlehejte jen tak dlouho, dokud nevznikne hladké těsto. Na závěr vmíchejte scezené rozinky.
  4. Těsto nalijte rovnoměrně do připravené formy a vložte do trouby. Pečte 35-45 minut, dokud povrch nezezlátne a dřevěná kontrolní špejle nevyjde z těsta čistá a bez drobečků. Máte-li dvoudílnou formu, proveďte kontrolu po 40 minutách.

Vyzkoušet můžete také banánového beránka s čokoládou. Recept najdete ZDE >>>

Doporučené