Zdravější koláč s lesními borůvkami? Ten, co si pamatujete z dětství? Jde to. A je navíc neskutečně nadýchaný, šťavnatý a vydrží čerstvý několik dní.
Přiznám se, že díky tomuhle koláči peču a vymýšlim mnohem míň. Nepotřebujeme totiž vůbec nic jinýho. Tenhle recept je totiž naprosto neskutečněj.
Doba přípravy: 55 minut
Počet porcí: 15
Suroviny:
- 2 velká vejce
- 80 g třtinového cukru (muscovado, ale nemusí být)
- 65 g rozpuštěného másla
- 250 ml kefíru
- semínka ze 2/3 vanilkového lusku (nemusí být)
- 210 g polohrubé mouky
- 65 g ovesné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 500 g borůvek
Na drobenku:
- 3 lžíce ovesných vloček
- 3 lžíce hrubé mouky
- 2 lžíce studeného másla
- 2 lžíce třtinového cukru
- špetka soli
- semínka ze zbylé 1/3 vanilkového lusku (nemusí být)
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Mezitím si připravíme drobenku. Smícháme v misce ovesné vločky, polohrubou mouku, cukr, sůl a vanilku. Přidáme kousky studeného másla a vypracujeme drobenku. Odložíme stranou.
V míse prošleháme metličkou nebo ručním šlehačem vejce s cukrem a rozpuštěným zchladlým máslem, přidáme kefír, případně i vanilku.
Postupně přisypeme směs polohrubé a ovesné mouky s práškem do pečiva a zašleháváme jen tak, jak je nutné, aby se směs propojila do hladkého těsta.
Těsto nalijeme do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy. Na něj rozprostřeme borůvky. Sáhnete-li po mražených, nerozmrazujte je. Na závěr posypte koláč připravenou drobenkou.
Pečte cca 40-45 minut, dokud kontrolní dřevěná špejle nevyjde z těsta čistá, bez drobečků.
Ochutnejte koláč s hruškami, mandlemi a mascarpone krémem >>>
Recept vznikl ve spolupráci s Marks & Spencer.
borůvkydezertdrobenkakoláčovesné vločkyovocepečeníreceptysladkésnídaněsvačina
You must log in to post a comment.