„Pribináčkový krém“, tenký, ultračokoládový korpus a šťavnaté pečené broskve. Tenhle tart je pro všechny, kdo nemají rádi velkou vrstvu těsta.
Tohle je přesně ten případ, kdy musíte sáhnout po těch pravých surovinách. To znamená po pravém řeckém jogurtu. Žádné náhražky a „jogurty řeckého typu“, které vám korpus rozmáčí, jelikož jsou husté jen „naoko“. Jak poznat pravý řecký jogurt? Podívejte se na článek >>>
Doba přípravy: 45 minut + chlazení
Suroviny:
- 90 g měkkého másla
- 40 g třtinového cukru
- 1 vejce
- 120 g hladké mouky
- 20 g jemně mletých mandlí
- 20 g pravého kakaa
- špetka soli
- 4 větší zralé broskve
- 250 g mascarpone
- 500 g řeckého jogurtu s 0 % tuku
- 1,5 lžičky třtinového cukru
- 1 vanilkový lusk
Nejprve si připravte těsto. Změkklé máslo vyšlehejte s cukrem do krému. Přidejte vejce a znovu prošlehejte, aby se vše spojilo v hladký krém. Vedle si do misky navažte mouku, mleté mandle, kakao a sůl. Sypkou směs vmíchejte k vyšlehanému máslu s cukrem a vejcem a gumovou stěrkou jemně propojte v těsto. Snažte se míchat a zpracovávat těsto co nejméně. Poté ho zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu, ale nejlépe přes noc do lednice.
Těsto nechte chvilku povolit a studené ho vyválejte na pomoučeném vále na rovnoměrnou placku. Plát těsta přeneste do koláčové formy, důkladně přimáčkněte okraje k formě a přebytečné těsto odkrojte jednoduše nožem. Spodek těsta propíchejte vidličkou (můžete zatížit pečícími fazolemi) a dejte ještě na 20 minut do lednice. Těsto musí jít do trouby co nejchladnější. Troubu si mezitím předehřejte na 180 °C. Vychlazenou formu s těstem vložte do rozpálené trouby a pečte přibližně 20 minut.
Podívejte se na recept na koláč s mascarpone a hruškami TADY >>>
Připravte si pečené broskve. Troubu ty rozpulte, vyjměte pecku a nakrájejte na přibližně centimetr vysoké plátky. rozložte je na plech vyložený pečícím papírem a nechte je upéct do měkka. Bude to trvat asi 20 minut.
Mezitím si připravte krém. Vyšlehejte mascarpone s řeckým jogurtem, semínky z vanilkového lusku a trochou cukru. Krém rozetřete na připravený a zchladlý korpus a navrch rozložte upečené broskve. Koláč můžete ještě posypat praženými mandlemi. Před podáváním nechte tart chvíli odležet v lednici. Nejen, že vychlazený bude chutnat dokonale, ale korpus také příjemně změkne.
Recept vznikl ve spolupráci s Marks & Spencer.
Zkoušeli jste už malinové tartaletky? Recept najdete TADY >>>
broskvečokoládadezertdortkakaokoláčmandlemandlová moukamascarponepečeníreceptyřecký jogurtsladkétartvanilka
You must log in to post a comment.