Jednoduché poctivé lívance s kvasem. Celozrnné a přitom mechové a nadýchané. S jemně nakyslou vůní, ale sladkou chutí. Takové, které vám připomenou dětství.
Doba přípravy: 40 minut + příprava kvasu den předem
Suroviny:
- 150 g kvasu
- 300 g celozrnné hladké ječné nebo špaldové mouky
- 450 ml mléka
- 25 g třtinového cukru
- 1/3 lžičky soli
- 2 menší vejce
- 1/4 lžičky sody
- trochu másla na potření lívanečníku
Nemáte-li zrovna zbytek kvasu z pečení chleba, musíte začít už den předem, smícháním 100 g vody, 100 g mouky a trochy kvasu z minulého pečení. Takto nechte přikryté potravinářskou fólií do druhého dne na kuchyňské lince.
Ke kvasu přidejte ostatní suroviny kromě sody a nechte asi 30 minut odpočívat.
Rozpalte lívanečník, chcete-li pro lepší chuť, potřete před litím těsta trochou másla. Do připraveného těsta vmíchejte sodu (ach, díky za cennou radu Maškrtnici), promíchejte a můžete se pustit do smažení.
Lívance jsou nejlepší s pravým řeckým jogurtem nebo zakysanou smetanou, džemem či ovocem. A nezapomeňte pořádně pocukrovat. Pokud vám přeci jen nějaké lívance zbudou, druhý den je bez obav jen lehce prohřejte v troubě.
Moje nejoblíbenější tvarohové lívance s ječnou moukou přímo TADY >>>
celozrnnédezertyječná moukakvaskváseklívancemlékomoučníkpečenísladkésnídaně