Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně

Kvasové lívance

Posted on
Kvasové lívance

Jednoduché poctivé lívance s kvasem. Celozrnné a přitom mechové a nadýchané. S jemně nakyslou vůní, ale sladkou chutí. Takové, které vám připomenou dětství.


Počet porcí: 4

Doba přípravy: 40 minut + příprava kvasu den předem


Suroviny:

  • 150 g kvasu
  • 300 g celozrnné hladké ječné nebo špaldové mouky
  • 450 ml mléka
  • 25 g třtinového cukru
  • 1/3 lžičky soli
  • 2 menší vejce
  • 1/4 lžičky sody
  • trochu másla na potření lívanečníku

Nemáte-li zrovna zbytek kvasu z pečení chleba, musíte začít už den předem, smícháním 100 g vody, 100 g mouky a trochy kvasu z minulého pečení. Takto nechte přikryté potravinářskou fólií do druhého dne na kuchyňské lince.

Vyzkoušejte jednoduchý kvasový chléb, který jsme pekli v Norsku v naší kavárně. Recept je přímo TADY >>>

Ke kvasu přidejte ostatní suroviny kromě sody a nechte asi 30 minut odpočívat.

Rozpalte lívanečník, chcete-li pro lepší chuť, potřete před litím těsta trochou másla. Do připraveného těsta vmíchejte sodu (ach, díky za cennou radu Maškrtnici), promíchejte a můžete se pustit do smažení.

Lívance jsou nejlepší s pravým řeckým jogurtem nebo zakysanou smetanou, džemem či ovocem. A nezapomeňte pořádně pocukrovat. Pokud vám přeci jen nějaké lívance zbudou, druhý den je bez obav jen lehce prohřejte v troubě.

Moje nejoblíbenější tvarohové lívance s ječnou moukou přímo TADY >>>

Napsat komentář

Doporučené