Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Madlový koláč s třešněmi

Posted on
Madlový koláč s třešněmi

Tyhle obyčejný koláče na milion způsobů jsou něco, co bych chtěla jíst nejenom doma, ale i ve všech kavárnách, místo všech těch originálních kreací. Je vláčnej, tak akorát sladkej a při každým kousnutí uslyšíte jemný křupnutí pražený mandle.

U nás doma se vždycky třešně a višně do bublanin a koláčů peckovaly a buchta s peckama pro mě byla vždycky symbolem jakýsi lenosti autora. Když jsem si teď začala tvořit svý gastro návyky, rozhodla jsem se třešně zkrátka nepeckovat. Ne proto, že bych byla líná, ale ve chvíli, kdy je pečete porušený přijdete o tu jejich šťavnatost. Tak to podle mě je. Určitě.

Doba přípravy: 15 minut + 45 minut pečení

Počet porcí: 12

Suroviny na kulatou formu Ø 24 cm:

Na odměřování použijte klasický kuchyňský hrnek.

  • 3 vejce
  • 1/4 hrnku třtinového cukru
  • špetka vanilky, semínka z lusku nebo vanilkový extrakt
  • 2 lžíce rozpuštěného a zchladlého másla
  • 180 g zakysané smetany s 15 % tuku
  • 3 lžíce mléka
  • 3/4 hrnku polohrubé mouky + trocha na obalení třešní
  • 1/4 hrnku mletých mandlí
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 500 g třešní
  • plátky mandlí na posypání koláče

Recept na jogurtovou bublaninu s jahodami a ovesnou moukou najdete TADY >>>

Troubu předehřejeme na 180 °C. Vejce prošlehejte metličkou nebo ručním šlehačem s cukrem, přidejte vanilku, rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu a mléko. Nezapomeňte, že všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu, proto je z lednice vyndejte včas.

Vedle si promíchejte polohrubou mouku s mletými mandlemi a kypřícím práškem a postupně zapracujte do našlehaných vajec s cukrem a ostatními ingrediencemi. Snažte se šlehat jen do té doby, dokud se těsto hezky nespojí, abyste ho zbytečně nepřešlehali a nebylo tuhé.

Těsto nalijte do formy vymazané máslem nebo ghí a vysypané polohrubou moukou a posázejte třešněmi. Ty si po omytí a osušení vždy jemně obalím v mouce, aby se při pečení nepropadly na dno. Nakonec koláč posypte plátky mandlí a vložte do trouby.

Nechte péct cca 40 minut podle typu trouby, ale zkrátka dozlatova.

Proč se vám srazila bábovka nebo prasknul cheesecake a jak to příště nepokonit? Odpovědi najdete TADY >>>

Napsat komentář

Doporučené