Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení

Galetka s ovocem

Posted on
Galetka s ovocem

Jeden z nejjednodušších koláčků s vůní léta. Máte-li dostatečně sladké ovoce – a že jsou naše jahody sladké jako med, cukru do náplně není třeba. Tak si jí užijte. A až vás tahle snadná a rychlá verze začne nudit, uvařte pod ovoce vanilkový pudink.


Počet porcí: 6-8

Doba přípravy: 15 minut + 60 minut chlazení těsta + 30 minut pečení


Co budete potřebovat:

  • 300 g špaldové mouky (100 g může být ječné hladké celozrnné či jiné celozrnné)
  • špetka soli
  • 60 g třtinového cukru
  • 85 g studeného másla
  • 150 g studeného kefíru
  • 800 g nakrájeného ovoce
  • 1 malé vejce
  • hrst plátků mandlí
  • moučkový cukr na poprášení

K podávání:

  1. V míse smíchejte mouku se solí a cukrem, přidejte na kostky pokrájené studené máslo a prsty nebo v robotu vytvořte sypkou směs podobnou drobence.
  2. Přilijte studený kefír a jídelním nožem anebo v robotu rychle zapracujte do drobenky. Hned jak bude směs držet pohromadě, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte do lednice alespoň na hodinu.
  3. Troubu rozpalte na 180 °C. Těsto rozválejte na tloušťku cca 0,5 cm do tvaru kruhu, poklaďte tenkými plátky ovoce a nechte si cca 5cm okraje. Ty pak kolem dokola přeložte dovnitř.
  4. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a pečte přibložně 30-35 minut dozlatova. Hotovou galetku poprašte moučkovým cukrem a podávejte s tvarohem nebo méně tučným řeckým jogurtem.
Doporučené