Jeden z nejjednodušších koláčků s vůní léta. Máte-li dostatečně sladké ovoce – a že jsou naše jahody sladké jako med, cukru do náplně není třeba. Tak si jí užijte. A až vás tahle snadná a rychlá verze začne nudit, uvařte pod ovoce vanilkový pudink.
Počet porcí: 6-8
Doba přípravy: 15 minut + 60 minut chlazení těsta + 30 minut pečení
Co budete potřebovat:
- 300 g špaldové mouky (100 g může být ječné hladké celozrnné či jiné celozrnné)
- špetka soli
- 60 g třtinového cukru
- 85 g studeného másla
- 150 g studeného kefíru
- 800 g nakrájeného ovoce
- 1 malé vejce
- hrst plátků mandlí
- moučkový cukr na poprášení
K podávání:
- tvaroh nebo méně tučný řecký jogurt
- V míse smíchejte mouku se solí a cukrem, přidejte na kostky pokrájené studené máslo a prsty nebo v robotu vytvořte sypkou směs podobnou drobence.
- Přilijte studený kefír a jídelním nožem anebo v robotu rychle zapracujte do drobenky. Hned jak bude směs držet pohromadě, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte do lednice alespoň na hodinu.
- Troubu rozpalte na 180 °C. Těsto rozválejte na tloušťku cca 0,5 cm do tvaru kruhu, poklaďte tenkými plátky ovoce a nechte si cca 5cm okraje. Ty pak kolem dokola přeložte dovnitř.
- Potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a pečte přibložně 30-35 minut dozlatova. Hotovou galetku poprašte moučkovým cukrem a podávejte s tvarohem nebo méně tučným řeckým jogurtem.




You must log in to post a comment.