Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně

Bircher muesli (téměř) podle původní receptury

Posted on
Bircher muesli (téměř) podle původní receptury

V Bircher muesli najdete komplexní i jednoduché sacharidy, bílkoviny, probiotika, vápník, zdravé tuky i vlákninu.. je tam úplně všechno a pokud hledáte další variantu snídaně nasladko, neměla by vám tahle 100 let stará klasika chybět v repertoáru.

Bircher muesli (nebo také müsli) vymyslel švýcarský lékař Maxmilian Bircher-Benner a podával ho pacientům alpského sanatoria. Původně nebylo Bircher muesli tolik o ovesných vločkách jako o jablkách a nepodávalo se jako snídaně, nýbrž jako první chod každého denního jídla. Bircher muesli se dnes různě upravuje a metamorfuje, ovšem jablka, ovesné vločky, mléko, citronová šťáva, med a ořechy by měly být vždy jeho součástí.


Doba přípravy: 10 minut + chlazení přes noc

Počet porcí: 4


Suroviny:

  • 300 g jemně mletých ovesných vloček
  • 400 ml mléka
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 375 g bílého jogurtu
  • 2 střední jablka nastrouhaná i se slupkou
  • 1-2 lžíce medu
  • špetka skořice
  • hrst pistácií (můžete použít i jiné ořechy)
  • čerstvé/rozvařené ovoce podle chuti

Smíchejte v míse ovesné vločky, mléko a citronovou šťávu. Promíchejte, zakryjte misku potravinářskou fólií a uložte do lednice. Nechte odpočívat přes noc, aby vločky nasákly tekutinu a změkly.

Ráno do „ovesné kaše“ vmíchejte jogurt, nastrouhaná jablka, med a špetku skořice. Ořechy můžete vmíchat buď rovnou do „kaše“ nebo jí posypat před podáváním.

Na mojí verzi jsem na dokončení použila 2 švestky na porci, celkem 8 kusů. Rozpůlila jsem je, dala do hrnce spolu se lžící vanilkového extraktu a 50 ml vody a nechala provařit, aby švestky změkkly a pustily šťávu. Ještě teplý ovocný rozvar jsem pak rozdělila na misky s Bircher muesli.

2 comments

2 comments

Doporučené