Jedna z nejčastějších otázek, kterou od vás dostávám, je jaký mám názor na jogurty. Jestli máme u nás jogurty kvalitní nebo už nejsou co bývaly, jestli jsou jogurty v zahraničí lepší, jestli se kvalitní jogurt pozná podle toho, že v něm stojí lžička nebo jestli je vůbec mléko zdravé. Pokud tyhle otázky zajímají i vás, čtěte dál.
Jsou jogurty zdravé?
Jogurty jsou velmi dobrým zdrojem vápníku a mléčných bílkovin. Jogurty a jiné zakysané mléčné výrobky mohou často konzumovat i lidé trpící intolerancí laktózy, jelikož bakterie mléčného kvašení přeměňují mléčný cukr laktózu na kyselinu mléčnou. Z mléčných produktů se v dospělosti nejvíce doporučují právě ty zakysané. Je to proto, že dospělí lidé mohou mít omezenou schopnost trávit mléčnou bílkovinu kasein. Ta je při kysání mléka rozštěpena na aminokyseliny, takže bakterie mléčného kvašení udělají v tomto případě práci za vás.
Jsou dnešní jogurty ještě „živé“?
Každý jogurt obsahuje živé kultury. Jedná se o jogurtovou kulturu Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Tato jogurtová kultura spotřebovává mléčný cukr a kvasí mléko na jogurt. Podle legislativy České republiky musí každý jogurt na konci data použitelnosti obsahovat minimálně 10 000 000 mikroorganismů živé jogurtové mikroflóry v 1 gramu hmoty. Jogurt nevyrobíte jiným způsobem, než kvašením jogurtovými kulturami při 40 °C po dobu zhruba 4–8 hodin. Můžete si ho také vyrobit doma a to i bez jogurtovače. Stačí, když dáte do sklenice s mlékem lžíci oblíbeného jogurtu. Jogurtová kultura se rozmnoží a začne pracovat na přeměně mléka na jogurt. Pokud nezajistíte budoucímu jogurtu výše zmíněných 40 °C, kdy jsou bakterie nejaktivnější, jogurt budete mít, ale bude to trvat zhruba 2x déle.
Smetanové jogurty obsahují vápníku méně než jogurty méně tučné. S rostoucím podílem tuku podíl vápníku klesá.
Stojí ve správném jogurtu lžička?
To, jestli v jogurtu stojí lžička vypovídá o postupu výroby, nikoliv o jeho kvalitě. Jogurt může zrát buď tradičně v kelímcích, nebo v tancích, odkud se poté do jednotlivých kelímků stáčí. Jogurty zrající v kelímku jsou husté (Hollandia, Selský Pilos), ty, které zrají v tanku jsou naopak tekutější (Activia, Krémový Pilos), nutriční hodnota je ale u obou typů stejná a jde jen o vaše preference. V tomto případě hovoříme o jogurtech, kde se tučnost pohybuje na rozmezí 2,5 – 3,5 %, což je naprosto v pořádku a takové jogurty jsou vhodné pro každodenní konzumaci.
Obsahují smetanové jogurty více vápníku?
Naopak, obsahují vápníku méně. Smetanové jogurty, které obsahují vyšší podíl tuku, což může znamenat pro někoho příjemnější, v tomto případě už spíše smetanovou než jogurtovou chuť. To však není záruka nutričně hodnotnějšího výrobku. Naopak, pokud hledáte výrobky s vysokým obsahem vápníku, volte ty méně tučné s vyšším obsahem bílkovin. Vápník je v mléku navázán na bílkoviny, a proto čím vyšší podíl bílkovin budete ve výrobku mít, tím vyšší podíl vápníku tělu dopřejete.
Jak je to s kvalitou privátních značek?
Výrobu privátních jogurtů zastřešují velké společnosti. U bílých jogurtů většinou rozdíl nepoznáme, tam se postup výroby neliší od běžného postupu výrobce. Rozdíl může být v kvalitě výrobků s příchutí. Mnoho lidí se domnívá, že ve velkých firmách se vyrobené produkty dělí na dvě skupiny, z nichž se jedna označí privátní značkou a jedna značkou výrobce. Řetězce ale mají právo vybrat si svojí vlastní recepturu, aby odpovídala cenovým požadavkům, apod. a společnost jim v tomto případě pouze propůjčuje výrobní linku. Firma Schreiber Czech Republic, s.r.o. v době, kdy jsem tam před 2 lety byla, vyráběla jogurtové nápoje pro řetězce Tesco a zároveň produkty značky Danone. Receptura jahodového kefíru Tesco Value, pokud se podíváte na složení, se ale od značkových Danone nápojů liší. Ostatní privátní značky vyrábí nejčastěji mlékarna Valašské Meziříčí a dříve některé výrobky vyráběla také Hollandia Karlovy Vary. Nevím, jestli to stále platí.
Bílé jogurty nesmí obsahovat žádná aditiva a přídatné látky.
Obsahují jogurty chemii?
Bílé jogurty žádné přídatné látky ze zákona obsahovat nesmí. Ovocné jogurty, které mají ovocnou složku buď na dně ve skleničce, nebo vmíchanou, mají povoleny vybraná barviva a přídatné látky. Ovocná složka může být například zahuštěna gumou guar, což je zdraví neškodná rozpustná rostlinná vláknina, povolená například i v příkrmech pro děti od čtyř měsíců. U ovocných složek je problém spíš to, že obsahují často hodně přidaného cukru. Můžete si všimnout, že jogurty light obsaují „inulin“. Jedná se o vlákninu z čekanky, která nemá kalorickou hodnotu, ale vyznačuje se „tučnou“ chutí, takže dělá light jogurty chuťově přijatelnější.
Jsou všechny mléčné výrobky stejně zdravé?
V tomto případě je důležité uvědomit si rozdíl mezi jogurtem a dezertem. Dezerty, jako jsou různé pudinky, mléčné rýže, dezerty Monte, smetanové dezerty typu Krajanka, nebo Pribiňáčky, apod. S jogurtem nelze srovnávat. Jsou to výrobky z mléka, ale za prvé je jejich kalorická hodnota dvojnásobná, jelikož obsahují poměrně dost tuku a hodně přidaných cukrů a za druhé, neobsahují prospěšné probiotické kultury a mléčné kultury, které pomáhají správné funkci střeva a zdravému trávení.
Pokud smím pouze bezlaktózové mléčné výrobky, nepřipravím se o zdravotní benefity jogurtů?
Ne, nepřítomnost mléčného cukru laktózy na zdravotní benefity, jako je obsah bílkovin, vápníku a probiotických kultur nemá vliv.
mlékopotravinyužitečnévýživa
Karolinka v casti „Jsou jogurty zdrave?“ pisete, ze laktozu na kys. mliecnu menia kvasinky. Nemali by to byt bakterie miecneho kvasenia?
Inak krasne spracovane informacie o vyzive 🙂 Rada citam Vase stranky. Vdaka, ze sirite tieto informacie.
Ano, mate uplnou pravdu ?