Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení

Hrníčkový podmáslový koláč s meruňkami

Posted on
Hrníčkový podmáslový koláč s meruňkami

Jednoduchý a rychlý koláč, který připravíte klidně i na chalupě, kde nemáte po ruce váhu. Na odměřování vám bude stačit jen velký český hrnek a lžíce.


Množství: 15 porcí

Doba přípravy: 50 minut


Suroviny:

  • 450 g meruněk
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2/3 hrnku celozrnné mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 0,5 hrnku třtinového cukru (nebo cukru krupice)
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • 1 hrnek podmáslí
  • 4 lžíce řepkového oleje
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání pekáčku

Na drobenku:

  • 3 lžíce studeného másla
  • 4 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce celých ovesných vloček
  • 2 lžíce třtinového cukru (nebo cukru krupice)
  • 3 lžíce plátků mandlí

Množství surovin v receptu odpovídá koláči o rozměrech 20 × 32 cm.

Troubu předehřejte na 200 °C. Mezitím vymažte pekáček nebo formu máslem a vysypte hrubou moukou.

Meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na proužky. Poté v menší misce připravte drobenku. Smíchejte studené máslo, hrubou mouku, vločky, třtinový cukr a plátky mandlí.

Připravte těsto. Ve velké míse promíchejte obě mouky s kypřicím práškem a špetkou soli, cukrem a citronovou kůrou. Vlijte podmáslí a olej a promíchejte jen tak, aby se směs dobře spojila v hladké těsto.

Těsto rozprostřete do připraveného pekáčku nebo koláčové formy. Koláč štědře poklaďte proužky meruněk. Zakysanou smetanu rozmíchejte v kelímku a mezi meruňky lžící tvořte kopečky.

Nakonec koláč posypte připravenou drobenkou, vložte do rozpálené trouby a teplotu pečení snižte na 180 °C. Pečte 40-45 minut. Nezapomeňte koláč před koncem pečení zkontrolovat na pár místech dřevěnou špejlí. Každá trouba peče jinak.

1 comment

1 comment

Doporučené