Jednoduchý a rychlý koláč, který připravíte klidně i na chalupě, kde nemáte po ruce váhu. Na odměřování vám bude stačit jen velký český hrnek a lžíce.
Množství: 15 porcí
Doba přípravy: 50 minut
Suroviny:
- 450 g meruněk
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2/3 hrnku celozrnné mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
- 0,5 hrnku třtinového cukru (nebo cukru krupice)
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- 1 hrnek podmáslí
- 4 lžíce řepkového oleje
- 1 kelímek zakysané smetany
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání pekáčku
Na drobenku:
- 3 lžíce studeného másla
- 4 lžíce hrubé mouky
- 2 lžíce celých ovesných vloček
- 2 lžíce třtinového cukru (nebo cukru krupice)
- 3 lžíce plátků mandlí
Množství surovin v receptu odpovídá koláči o rozměrech 20 × 32 cm.
Troubu předehřejte na 200 °C. Mezitím vymažte pekáček nebo formu máslem a vysypte hrubou moukou.
Meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na proužky. Poté v menší misce připravte drobenku. Smíchejte studené máslo, hrubou mouku, vločky, třtinový cukr a plátky mandlí.
Připravte těsto. Ve velké míse promíchejte obě mouky s kypřicím práškem a špetkou soli, cukrem a citronovou kůrou. Vlijte podmáslí a olej a promíchejte jen tak, aby se směs dobře spojila v hladké těsto.
Těsto rozprostřete do připraveného pekáčku nebo koláčové formy. Koláč štědře poklaďte proužky meruněk. Zakysanou smetanu rozmíchejte v kelímku a mezi meruňky lžící tvořte kopečky.
Nakonec koláč posypte připravenou drobenkou, vložte do rozpálené trouby a teplotu pečení snižte na 180 °C. Pečte 40-45 minut. Nezapomeňte koláč před koncem pečení zkontrolovat na pár místech dřevěnou špejlí. Každá trouba peče jinak.