Křehké a voňavé po másle, vanilce a citronové kůře. Nejlepší linecké cukroví podle receptu naší prababičky.
Počet porcí: Přibližně 50 menších kousků (4 plechy)
Doba přípravy: 10 minut příprava těsta + pečení
Suroviny:
- 140 g másla
- 1 žloutek z většího vejce (nebo žloutky ze dvou mikro vajíček)
- kůra z jednoho menšího bio citrónu
- semínka z vanilkového lusku (nebo můžete nahradit část cukru pravým vanilkovým)
- 70 g cukru (lze použít i jemnější třtinový)
- 210 g hladké mouky (můžete použít i bílou z pšenice špaldy)
Na dokončení:
- džem na promazání cukroví (klasika je rybízový)
- moučkový cukr
- Hodinu předem vyndejte máslo z lednice. Mělo by být tak měkké, abyste do něj prstem udělali prohlubeň, ale nemělo by téct.
- Měkké máslo vložte do robotu s třecí metlou (nebo použijte ručním šlehač) a lehce prošlehejte, aby se vytvořil hladký krém.
- Zašlehejte do másla žloutek, citrónovou kůru a případně i vanilku.
- Do směsi zašlehejte cukr.
- Nakonec vsypte mouku a šlehejte jen tak dlouho, dokud se nevytvoří hmota připomínající drobenku. Tímto postupem vytvoříte nejkřehčí těsta na světě.
- Poté vysypte těsto na vál, dlouze ho nehněťte a nežmoulejte, spojte „drobenku“ do válečku, zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici ideálně 3 dny uležet. Pečete-li na poslední chvíli, tak alespoň přes noc.
POZOR! Těsto můžete samozřejmě zpracovat i ručně, jen dejte pozor, ať ho příliš nehnětete a nežmouláte. Jen tak bude dokonale křehké.
Postup při pečení
- Těsto nechte chvíli povolit, rozválejte rovnoměrně na tloušťku přibližně 3 mm. Klidně pracujte po částech a zbylé těsto si nechávejte v lednici, ať se s ním lépe pracuje.
- Vykrájené tvary rozložené na plechu vložte i s plechem do lednice. Toto je velmi důležitá část. Budete-li vkládat máslové cukroví nebo různá křehká těsta nebo těsta na sušenky s máslem do trouby pořádně vychlazená, nebudou se v ní roztékat a zvětšovat a budete mít jeden kousek jako druhý. Oceníte to posléze při slepování, ale i při používání různých embosovaných válečků nebo ve chvíli, kdy nebudete z trouby vytahovat obrovské vanilkové rohlíky. 🙂
- Mezitím rozpalte troubu na 180 °C na dolní i spodní ohřev.
- Vložte plech s cukrovím do trouby a teplotu pečení snižte na 160 °C a pečte dokud nebude povrch růžový. Chcete-li péct více plechů najednou a využít horkovzduch, snižte teplotu pečení na 150 °C a bedlivě cukroví hlídejte.
- Zchladlé cukroví promažte oblíbeným džemem a jemně pocukrujte.
POZOR! Počítejte s tím, že těsto s třtinovým cukrem bude tmavší a bude rychleji karamelizovat, tak cukroví bedlivě hlídejte, ať se nespálí.
1 comment