Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení

Třená mramorová bábovka

Posted on
Třená mramorová bábovka

Maminčina bábovka. Sladká, máslová, nadýchaná, taková, která je vláčná i několik dní, ale vždy jí většina zmizí dříve než vychladne. Chce to trochu trpělivosti, ale podle tohoto receptu jí zvládnete.


Doba přípravy: 30 minut + 50-60 minut pečení

Množství: bábovka o objemu 2,3 l (12 kousků)


Suroviny:

  • 3 vejce
  • 140 g změklého másla + trochu na vymazání formy
  • 120 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 250 ml vlažného mléka
  • lžička vanilkového extraktu
  • kůra z poloviny citrónu
  • 280 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku (jistota, pokud si s důkladným šleháním nevěříte, jinak můžete vynechat)
  • 1,5 lžíce kvalitního holandského kakaa
  • strouhaný kokos na vysypání formy

Všechny suroviny si vyndejte z lednice ideálně 45-60 minut předem, máslo nechte změknout tak, aby se dobře roztíralo, ale neteklo.

Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na bábovku si vymažte máslem a vysypte strouhaným kokosem.

Oddělte bílky od žloutků. Měkké máslo a cukr dejte do velké mísy a ručním šlehačem nebo v robotu (máte-li třecí nástavec s gumovou stěrkou, použijte ten) vyšlehejte do nadýchaného krému, šlehejte přibližně 10 minut. Poté zašlehejte postupně všechny žloutky. Délka šlehání je klíčová, proto tuto fázi neodbývejte, trpělivost se vám o hodinu později v hotovém moučníku vrátí.

V jiné míse vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Bude to trvat přibližně 10 minut. Dobře vyšlehaný sníh poznáte tak, že otočíte-li mísu dnem vzhůru, sníh drží jako přibitý, neteče a nehýbe se.

Vraťte se ke směsi másla, cukru a žloutků. Vešlehejte opatrně mléko, vanilkový extrakt a citronovou kůrhttps://karolinafour.cz/recepty/domaci-vanilkovy-extrakt/u. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, pokud si jím výsledek chcete “pojistit” a prosejte. Poté opatrně vmíchejte do mísy k utřenému máslu a ostatním ingrediencím.

Na závěr opatrně vmíchejte sníh po třetinách. Snažte se zběsile nemíchat, pouze ho gumovou stěrkou propojit s těstem.

Už jste zkoušeli legendární tvarohovou bábovku podle Ivy z Bistra 8? Recept najdete TADY >>>

Dvě třetiny těsta vlijte do připravené formy, do zbylé třetiny prosejte kakao a opatrně promíchejte. Poté nalijte do formy i kakaovou část těsta.

Vložte do rozpálené trouby, teplotu pečené snižte na 160 °C a pečte 50-60 minut. Před koncem pečení zkontrolujte bábovku pomocí dřevěné špejle. Z těsta by měla vyjít čistá, bez drobečků.

Máte mojí knihu? Koupit jí s podpisem a věnováním můžete třeba ZDE >>>

Doporučené