Kde jinde propojit hřejivou chuť sladkých červených jablek, skořice a křupavých mandlí s mascarpone, co volá z lednice po spotřebování. :)) Zachumlejte se do huňatýho svetru a postavte vodu na čaj.
Doba přípravy: 15 minut + 45 minut pečení
Počet porcí: 12-15
Suroviny (kulatá forma Ø 24 cm):
- 250 g mascarpone
- 5 lžic třtinového cukru
- 2 vejce
- 100–120 ml polotučného mléka
- 170 g hladké mouky
- 55 g celozrnné ječné mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
- 4 jablka (přepůlená, nakrájená na tenké plátky)
- 2 lžičky skořicového cukru
- hrst mandlových plátků
Vyložte dno kulaté formy pečícím papírem a předehřejte si troubu na 160 °C.
Mascarpone vyšlehejte s cukrem, postupně přidejte vejce a důkladně prošlehejte do nadýchaného krému. Postupně přilívejte po částech mléko a přisypávejte prosáté obě mouky s kypřícím práškem a solí, alespoň nadvakrát. Pečlivě vmíchávejte gumovou stěrkou, abyste vytvořili hladké těsto.
Víte, jaký je rozdíl mezi sodou a kypřícím práškem? >>>
Nalijte polovinu těsta do formy a poklaďte vrstvou jablečných plátků. Skládejte je vějířovitě kolem dokola od vnějšího do vnitřního okraje formy tak, aby se lehce překrývaly. Na jablka navstvěte zbylé těsto.
Navrch koláče položte zbylé na plátky pokrájené poloviny jablek vcelku a prsty je jemně „rozčísněte“ a vytvořte tak malé rozestupy mezi jednotlivými plátky. Povrch těsta i jablka posypejte rovnoměrně skořicovým cukrem a mandlovými plátky, vložte do trouby a nechte cca 45 minut péct. Před koncem pečení překontrolujte koláč dřevěnou špejlí, měla by z těsta vyjít čistá, bez drobečků.
Ochutnejte vláčné kefírové řezy s jablky a čokoládovými kousky >>>
Dobrý den, mohla byste mi poradit, jestli je možné tu celozrnnou ječnou mouku nahradit jinou moukou a v jakém množství? Hladkou, špaldovou…? Děkuji.
dobrý den, myslím, že s jakoukoliv celozrnnou moukou i hladkou či špaldovou by to neměl být problém 🙂
Ahoj, myslíš, že mohu nahradit mascarpone stejným množství ricotty? Chuťově mi přijde lepší a hlavně neobsahuje takové šílené množství tuků 😀 Děkuji za odpověď.
Ahoj, “silene” mnozstvi tuku nahrazuje v receptu maslo, takze bych to za nizkotucnou ricottu nemenila