Jeden z nejjednodušších dezertů, který během třiceti minut připravíte, necháte uložený v lednici a druhý den se s nim už jen chlubíte. Vyzkoušejte svěží odlehčenou verzi klasického italského receptu.
Množství: 4 (nebo 8 mini) skleničky
Doba přípravy: 30 minut + chlazení
- 4 plátky želatiny
- 100 g lesních borůvek (mohou být i mražené)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 300 ml kefíru
- ovoce na ozdobu podle chuti
- V misce se studenou vodou nechte nejprve nabobtnat želatinové plátky.
- Mezitím rozmixujte borůvky s citronovou šťávou na pyré.
- Vlijte do hrnce smetanu ke šlehání a přidejte cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte z něj nožem semínka a ta přidejte ke smetaně. Vanilkový lusk, ve kterém je ještě spousta chuti, můžete vhodit do smetany a povařit ho v ní nebo ho ušetřit a přidat do láhve s domácím vanilkovým extraktem. Recept na vanilkový extrakt najdete TADY >>>
- Na mírném plamenu zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí, a nechte přivést těsně pod bod varu.
- Ve chvíli, kdy se začnou objevovat první bublinky, stáhněte hrnec z plamene a případně vyždímejte a odstraňte vanilkový lusk.
- Přidejte vyždímané plátky želatiny a jemně míchejte, dokud se nerozpustí. Přilijte opatrně kefír a borůvkové pyré a metličkou promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily.
- Směs na panna cottu vlijte do 4 nebo 8 mini skleniček a nechte v lednici odpočívat 6–8 hodin, ideálně přes noc.
- Před podáváním ozdobte ovocem, můžete posypat i křupavou granolou.
Recept na boží panna cottu a další recepty, včetně všeho, co vás kdy zajímalo o výživě a potravinách, najdete v Jediné knize o jídle, kterou potřebujete. Na mém e-shopu zatím není dostupná, ale koupit ji můžete v každém knihkupectví.
You must log in to post a comment.