Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení

Kefírová panna cotta s lesními borůvkami

Posted on
Kefírová panna cotta s lesními borůvkami

Jeden z nejjednodušších dezertů, který během třiceti minut připravíte, necháte uložený v lednici a druhý den se s nim už jen chlubíte. Vyzkoušejte svěží odlehčenou verzi klasického italského receptu.


Množství: 4 (nebo 8 mini) skleničky

Doba přípravy: 30 minut + chlazení


  • 4 plátky želatiny
  • 100 g lesních borůvek (mohou být i mražené)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 300 ml kefíru
  • ovoce na ozdobu podle chuti
  1. V misce se studenou vodou nechte nejprve nabobtnat želatinové plátky.
  2. Mezitím rozmixujte borůvky s citronovou šťávou na pyré.
  3. Vlijte do hrnce smetanu ke šlehání a přidejte cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte z něj nožem semínka a ta přidejte ke smetaně. Vanilkový lusk, ve kterém je ještě spousta chuti, můžete vhodit do smetany a povařit ho v ní nebo ho ušetřit a přidat do láhve s domácím vanilkovým extraktem. Recept na vanilkový extrakt najdete TADY >>>
  4. Na mírném plamenu zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí, a nechte přivést těsně pod bod varu.
  5. Ve chvíli, kdy se začnou objevovat první bublinky, stáhněte hrnec z plamene a případně vyždímejte a odstraňte vanilkový lusk.
  6. Přidejte vyždímané plátky želatiny a jemně míchejte, dokud se nerozpustí. Přilijte opatrně kefír a borůvkové pyré a metličkou promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily.
  7. Směs na panna cottu vlijte do 4 nebo 8 mini skleniček a nechte v lednici odpočívat 6–8 hodin, ideálně přes noc.
  8. Před podáváním ozdobte ovocem, můžete posypat i křupavou granolou.

Recept na boží panna cottu a další recepty, včetně všeho, co vás kdy zajímalo o výživě a potravinách, najdete v Jediné knize o jídle, kterou potřebujete. Na mém e-shopu zatím není dostupná, ale koupit ji můžete v každém knihkupectví.

Doporučené