Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení

„Peřinková“ buchta s pudinkem a skořicí

Posted on
„Peřinková“ buchta s pudinkem a skořicí

Prastarý recept, který si mnozí z vás pamatují od babiček nebo maminek z dětství. Je to stará dobrá „nehipsterská“ klasika, k níž se ale čas od času rádi vrátíte. Není totiž nic lahodnějšího než vláčné těsto, šťavnatý vychlazený pudink a zakysaná smetana navrch.

V receptu se nevyskytuje celozrnná mouka, žádné úpravy pro „nutričně bohatší“ moučník jsem nedělala. Proč? Protože to není pokaždé potřeba. Jídelníček by měl být pestrý a je moc dobře, když můžeme do různých všednodenních receptů celozrnnou mouku zařadit a zvýšit tak podíl vlákniny v jídelníčku. U takových moučníků, které zařadíme do jídelníčku jednou za čas o víkendu, to není nutné. Užijte si je tak, jak jsou, co nejvláčnější a nejnadýchanější, s bílou moukou.


Počet porcí: 15

Doba přípravy: 50 minut + chlazení


Co budete potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku (8-9 g)
  • špetka soli
  • 4 středně velká vejce
  • 100 g krupicového (třtinového) cukru
  • kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • 150 ml mléka
  • 50 g řepkového oleje
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Na pudink:

  • 500 ml mléka
  • 2 lžíce (třtinového) cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinku (vybírám s pravou vanilkou Amylon, DM bio apod.)

Na dokončení:

  • 3 kelímky zakysané smetany s 15 % tuku (570 g)
  • 1,5 lžičky jemného cukru (používám domácí vanilkový z Výživné knihy o jídle)
  • 3/4 lžičky mleté cejlonské skořice

(množství suroviny odpovídá pekáčku 20×32 cm)

  1. Všechny suroviny z lednice vyndejte 30 minut předem.
  2. Troubu předehřejte na 175 °C. Pekáček nebo formu odpovídajícího rozměru vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
  3. Připravte rendlík, v němž budete vařit pudink, vlijte do něj 3/4 mléka, přidejte cukr a 1/4 nechte vedle v hrnku, v té později rozmícháte obsah sáčku. Doporučuji vše připravit předem, ať se pak zbytečně nezdržujete.
  4. Do menší misky připravte také suché ingredience. Smíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem a špetkou soli.
  5. Nyní je čas připravit těsto. Bílky oddělte od žloutků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, který nebude z misky klouzat ani vypadávat, když ji otočíte vzhůru nohama nad hlavu. Miskou neklepejte a nechte stranou v pokojové teplotě.
  6. Žloutky ve velké míse šlehejte s cukrem do nadýchané světlé pěny, bude to pár minut trvat. Poté přidejte citronovou kůru, zašlehejte mléko a řepkový olej. Nakonec do těsta postupně přisypávejte směs mouky, kypřicího prášku a soli a prošlehejte tak, aby vzniklo hladké těsto. Nakonec opatrně a ve třech fázích vmíchejte také vyšlehané bílky. Buďte opatrní, těsto jen zlehka převracejte v míse, abyste o veškerou nadýchanost nepřišli.
  7. Těsto nalijte do připravené formy a dle pokynů na obalu připravte pudink. Ještě horký uvařený pudink opatrně cik-cak nalijte na těsto. Teď můžete moučník vložit do trouby. Pečte dokud povrch koláče nezezlátne a kontrolní dřevěná špejle nevyjde z těsta čistá, bez drobečků. Bude to trvat přibližně 20-30 minut.
  8. Upečený koláč nechte úplně vychladnout. Poté si v misce rozmíchejte všechny tři kelímky zakysané smetany tak, aby byla hladká a bez hrudek a rovnoměrně rozetřete na těsto. Díky tomu, že bude povrch buchty po upečení nerovnoměrný, připomínající „obláček“ nebo „peřinky“, bude i vrstva smetany, která různé prohlubně vyplní, pokaždé trochu jiná.
  9. Nakonec smíchejte jemný cukr se skořicí a pomocí sítka rovnoměrně tímto „domácím skořicovým cukrem“ posypte.

Pudink v prášku v receptu od odborníka na výživu a kvalitu potravin? Divíte se? Inu, pudink v prášku je nutričně docela prima sváča. Jedná se zkrátka o malé množství škrobu – tedy těch složitých (komplexních) sacharidů, které máme v jídelníčku rádi. Ve spojení s mlékem na něm není nic nezdravého. Pokud k němu navíc přidáte pár piškotů, trochu ovoce a netučný tvaroh, máte prima vydatnou svačinku, která navíc dobře zasytí. 🙂
Pudink ze žloutků a smetany je skvělá „fajnovka“, kterou je dobré mít v repertoáru a na rodinných oslavách nebo důležitých večeřích ji vytáhnout jako eso z rukávu. Je ale potřeba počítat s tím, že už se jedná o dezert s výrazně větším množstvím tuků a vyšší kalorickou hodnotou. Na běžné „domácí vaření“ a „svačení“ proto z nutričního hlediska raději vidím vhodně doplněný pudink z prášku, který už takhle nevypadá jako taková ostuda, že? 🙂

BEZ LEPKU: Pro bezlepkovou verzi zkuste upéct s bezlepkovou směsí Zlatá Jizerka, recept by měl fungovat.

BEZ LAKTÓZY: Pro verzi bez laktózy použijte bezlaktózové mléko a zakysanou smetanu s označením „bez laktózy“.

Doporučené