Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Tradiční italský ricottový koláč s citrónem

Posted on
Tradiční italský ricottový koláč s citrónem

Vláčný nadýchaný koláč, který voní citrónem a patří mezi neprůstřelné italské recepty. Nezáleží na tom, jestli ho budete péct s ovocem v těstě nebo ho k němu nakrájíte čerstvé, jestli ho budete podávat vychlazený nebo ho vezmete na piknik.

V tomto jemném koláči zužitkujete vše, co jste se v kuchyni naučili při přípravě Tvarohové bábovky z Bistra 8. A pokud se vám nedařila, zkuste tuhle jednodušší verzi nadýchaného dezertu s pořádným množstvím mléčného výrobku v základu.


Počet porcí: 10-12 (koláč o průměru 26 cm)

Doba přípravy: 20 minut + 35-50 minut pečení


Suroviny:

  • 80 g měkkého másla
  • 100 g třtinového cukru
  • semínka z vanilkového lusku nebo pár kapek extraktu
  • šťáva a kůra z 1 bio citrónu
  • 425 g ricotty
  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 200 g polohrubé mouky
  • moučkový cukr na pocukrování
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Volitelně:

  • ovoce dle chuti (maliny, jahody, borůvky, meruňky apod.)

Než se do toho pustíte, vyndejte si všechny suroviny předem z chladničky. Bude stačit 30 minut předem.

Formu na koláč nebo dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 200 °C.

(Máslo, které je povolené natolik, aby do něj šel prstem utvořit důlek, ale zároveň není tekuté, vložte do mísy spolu s cukrem. Šlehejte 5 minut, dokud nevznikne bělavá nadýchaná pěna a cukr se v másle zcela nerozpustí. Toto je jedna z nejdůležitějších částí postupu a není radno ji odbýt.

Poté přidejte vanilková semínka nebo pár kapek extraktu, šťávu a kůru z citrónu a ricottu. Do vzniklého krému zašlehejte vejce, jeno po druhém. Ani u vajec nespěchejte, vždy počkejte, až šlehač vejce zapracuje do krému a až poté přidejte další.

Zvlášť v míse promíchejte mouku se sodou a solí a rychle zapracujte do krémové směsi. Zašlehejte mouku důkladně, ale pracujte rychle. Soda reaguje s kyselým citrónem hned. Hrozí tedy, že dlouhým šleháním z těsta vyženete většinu bublinek.

Nalijte těsto do připravené formy, případně dozdobte ovocem a vložte do trouby. Teplotu v troubě snižte na 180 °C a koláč pečte 35-50 minut, dokud nezezlátne a dřevěná kontrolní špejle z těsta nevyjde čistá, bez drobečků. Použijete-li větší koláčovou formu, doba pečení bude něco přes půl hodinky, pokud těsto nalijete do formy na chlebíček nebo do menší dortové formy, může být doba pečení delší.

Zkoušeli jste linecké tartaletky s ricottovým krémem? >>>

Doporučené