Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Snídaně, Svačiny do školy a práce

Ricottové lívance

Posted on
Ricottové lívance

Vláčné, nadýchané a přitom syté lívance s ricottou. I když si je k snídani dáte nasladko s ovocem nebo vezmete na svačinu, bílkoviny vám chybět nebudou. Připravte je v neděli k snídani. Tohle je něco spešl.


Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 4


Suroviny:

  • 3 středně velká vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • 250 g ricotty
  • 250 ml mléka
  • lžička vanilkového extraktu nebo semínka z lusku (budete-li lívance jíst naslano, vynechte)
  • 120 g celozrnné ječné hladké mouky (lze nahradit špaldovou, pšeničnou..)
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • řepkový olej nebo přepuštěné máslo na smažení
  1. Žloutky dejte do mísy, přidejte ricottu, postupně přilévejte mléko, případně vanilkový extrakt nebo semínka z vanilkového lusku a prošlehávejte do hladkého krému.
  2. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Dejte na chvilku stranou.
  3. Do jiné menší misky prosijte mouku s kypřicím práškem. Prosívání je důležité, aby se sypké suroviny dobře propojily a zároveň provzdušnily. Mouku bez hrudek oceníte zvlášť ve chvíli, kdy chcete těsto co nejméně míchat a zpracovávat
  4. Sypké suroviny rychle vmíchejte do směsi žloutků, ricotty a mléka. Nakonec opatrně (ideálně ve třech fázích) zapracujte sníh z bílků jemným převalováním těsta. Žádné zběsilé míchání.
  5. Rozpalte lívanečník, pomažte lehce mašlovačkou řepkovým olejem nebo rozpuštěným ghí a opékejte dozlatova z obou stran.

Ricottové lívance jsou jemné a nadýchané, otáčejte je proto opatrně.

Doporučené