Vláčné, nadýchané a přitom syté lívance s ricottou. I když si je k snídani dáte nasladko s ovocem nebo vezmete na svačinu, bílkoviny vám chybět nebudou. Připravte je v neděli k snídani. Tohle je něco spešl.
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 4
Suroviny:
- 3 středně velká vejce (bílky a žloutky zvlášť)
- 250 g ricotty
- 250 ml mléka
- lžička vanilkového extraktu nebo semínka z lusku (budete-li lívance jíst naslano, vynechte)
- 120 g celozrnné ječné hladké mouky (lze nahradit špaldovou, pšeničnou..)
- 1 lžička kypřicího prášku
- řepkový olej nebo přepuštěné máslo na smažení
- Žloutky dejte do mísy, přidejte ricottu, postupně přilévejte mléko, případně vanilkový extrakt nebo semínka z vanilkového lusku a prošlehávejte do hladkého krému.
- Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Dejte na chvilku stranou.
- Do jiné menší misky prosijte mouku s kypřicím práškem. Prosívání je důležité, aby se sypké suroviny dobře propojily a zároveň provzdušnily. Mouku bez hrudek oceníte zvlášť ve chvíli, kdy chcete těsto co nejméně míchat a zpracovávat
- Sypké suroviny rychle vmíchejte do směsi žloutků, ricotty a mléka. Nakonec opatrně (ideálně ve třech fázích) zapracujte sníh z bílků jemným převalováním těsta. Žádné zběsilé míchání.
- Rozpalte lívanečník, pomažte lehce mašlovačkou řepkovým olejem nebo rozpuštěným ghí a opékejte dozlatova z obou stran.
Ricottové lívance jsou jemné a nadýchané, otáčejte je proto opatrně.
You must log in to post a comment.