Categories Recepty, Slané pokrmy

Salát z grilované zeleniny a sýru feta

Posted on
Salát z grilované zeleniny a sýru feta

Jídlo pro zimní večery, které můžete obměnit libovolně dle toho, co zrovna máte doma a vždycky bude skvělý.

Salát z pečenou zeleninou kombinujte jako kompletní jídlo s hummusem nebo dipem z řeckého jogurtu s trochou tahini. Klidně ale můžete salát podávat s pečenou rybou nebo masem.


Počet porcí: 4

Doba přípravy: 55 minut


Suroviny:

  • 2 středně velké mrkve 
  • 200 g dýně
  • 100 g růžičkové kapusty
  • 1 menší cuketa nebo cukety
  • 200 g menších brambor
  • 50 g divoké brokolice
  • 2 šalotky
  • několik větviček čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 200 g sýru feta
  • špetka hrubozrnné mořské soli

Mrkev a cuketu pokrájíme na půlcentimetrová kolečka, růžičky kapusty na poloviny a brambory podle jejich velikosti na poloviny nebo čtvrtiny. Přemístíme na plech vyložený pečícím papírem, přidáme kostičky dýně a na čtvrtiny nakrájenou šalotku rozebranou na měsíčky.

Vyzkoušejte salát z pečené dýně a černé čočky. Recept najdete TADY >>>

Zeleninu promícháme s dvěma lžícemi řepkového oleje, přidáme k ní celé větvičky tymiánu a pečeme zhruba 35-45 minut na 200 °C dokud zelenina nezměkne a nezezlátne. Chvíli před koncem pečení přidáme divokou brokolici, nepotřebuje příliš dlouhou tepelnou úpravu.

Připravte si salát s bulgurem, červenou čočkou a sýrem halloumi. Recept najdete TADY >>>

Hotovou zeleninu až po upečení dochutíme mořskou solí a pepřem. Je lepší solit zeleninu až po pečení, v opačném případě začně pouštět vodu a místo pečení se bude na plechu spíše dusit. Přesný postup a vysvětlení najdete TADY.

Salát rozdělíme na talíře a zasypeme kousky sýru feta.

Recept vznikl ve spolupráci se značkou Marks & Spencer.

Napsat komentář

Doporučené