Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení

Rychlý koláč s ovocem a skořicovou drobenkou

Posted on
Rychlý koláč s ovocem a skořicovou drobenkou

Bleskový koláč, který je neskutečně vláčný, připravíte ho během chvíle a zužitkujete v receptu ovoce, které rychle měkne? Tahle buchta na plech s kefírem/podmáslím/čímkoliv zakysaným, co teče a máte to v lednici, to dokonale splňuje. Drobenka navrch už je jen třešnička na pomyslném dortu. Nebo spíše koláčku.


Počet porcí: 12-15

Doba přípravy: 20 minut + 30-35 minut pečení


Co budete potřebovat na pekáček velikosti 20×32 cm:

  • 2 menší vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g řepkového oleje
  • 380 g kefíru/podmáslí/čehokoliv zakysaného
  • 130 g hrubé mouky
  • 135 g celozrnné hladké mouky
  • lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • ovoce dle chuti
  • máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy

Na drobenku: 

  • 4 lžíce celých vloček
  • 4 lžíce hrubé mouky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce studeného másla
  • 2 lžíce plátků mandlí
  • 1/4 lžičky mleté skořice

1. Troubu rozehřejte na 200 °C, pekáček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou, vypracujte drobenku a uložte jí do lednice.

2. Vejce dobře prošlehejte s cukrem (můžete šlehat ručně kuchyňskou metlou), přilijte olej a nakonec i kefír. Důkladně prošlehejte, aby se všechny suroviny dobře spojily.

3. V jiné misce si smíchejte obě mouky, jedlou sodu a špetku soli. Sypké suroviny můžete prosít, budou vzdušnější.

4. Nyní vešlehejte „suché“ ingredience po částech do těch „mokrých“. Míchejte jen tak dlouho, aby se spojily v hladké těsto.

5. Těsto nalijte do formy, poklaďte ovocem a posypte drobenkou. Vložte do předehřáté trouby a teplotu pečení snižte na 180 °C. Pečte přibližně 30-35 minut, ke konci pečení zkontrolujte dřevěnou špejlí nebo párátkem. Vyjde-li z těsta čisté a bez drobečků, máte hotovo.

Doporučené