Bleskový koláč, který je neskutečně vláčný, připravíte ho během chvíle a zužitkujete v receptu ovoce, které rychle měkne? Tahle buchta na plech s kefírem/podmáslím/čímkoliv zakysaným, co teče a máte to v lednici, to dokonale splňuje. Drobenka navrch už je jen třešnička na pomyslném dortu. Nebo spíše koláčku.
Počet porcí: 12-15
Doba přípravy: 20 minut + 30-35 minut pečení
Co budete potřebovat na pekáček velikosti 20×32 cm:
- 2 menší vejce
- 100 g třtinového cukru
- 100 g řepkového oleje
- 380 g kefíru/podmáslí/čehokoliv zakysaného
- 130 g hrubé mouky
- 135 g celozrnné hladké mouky
- lžička jedlé sody
- špetka soli
- ovoce dle chuti
- máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
Na drobenku:
- 4 lžíce celých vloček
- 4 lžíce hrubé mouky
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce studeného másla
- 2 lžíce plátků mandlí
- 1/4 lžičky mleté skořice
1. Troubu rozehřejte na 200 °C, pekáček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou, vypracujte drobenku a uložte jí do lednice.
2. Vejce dobře prošlehejte s cukrem (můžete šlehat ručně kuchyňskou metlou), přilijte olej a nakonec i kefír. Důkladně prošlehejte, aby se všechny suroviny dobře spojily.
3. V jiné misce si smíchejte obě mouky, jedlou sodu a špetku soli. Sypké suroviny můžete prosít, budou vzdušnější.
4. Nyní vešlehejte „suché“ ingredience po částech do těch „mokrých“. Míchejte jen tak dlouho, aby se spojily v hladké těsto.
5. Těsto nalijte do formy, poklaďte ovocem a posypte drobenkou. Vložte do předehřáté trouby a teplotu pečení snižte na 180 °C. Pečte přibližně 30-35 minut, ke konci pečení zkontrolujte dřevěnou špejlí nebo párátkem. Vyjde-li z těsta čisté a bez drobečků, máte hotovo.



You must log in to post a comment.