Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Svačiny do školy a práce

Švédský sypaný koláč

Posted on
Švédský sypaný koláč

Sypete, naléváte, sypete.. a je to. Tenhle švédský koláč je ultra snadný, ultra rychlý a stejně tak dobrý. V zimě ho můžete připravit tak, že do nápně přidáte hrst rozinek namočených do rumu, v létě je ale škoda nevyužít švestky, které barví každý stánek do fialova.


Doba přípravy: 20 minut příprava + 50-55 minut pečení

Počet porcí: 10-12


Co budete potřebovat na jeden koláč o průměru 26-28 cm:

Na sypkou část:

  • 180 g polohrubé mouky 
  • 60 g třtinového cukru
  • 1 lžička kypřicího prášku

Na tekutou část:

  • 2 vaničky polotučného tvarohu
  • 3 vejce
  • 60 g třtinového cukru
  • 300 g mléka

Na dokončení:

  • 5-6 švestek, přepůlených
  • 30 g studeného másla + na vymazání formy
  1. Troubu nechte předehřívat na 200 °C a formu na koláč štědře vymažte máslem. 
  1. Připravte si v misce „těsto“ smícháním  mouky, cukru a prášku do pečiva. Poté v jiné míse prošlehejte suroviny na náplň do hladkého krému.
  2. Teď je čas všechno smíchat dohromady. Do formy na koláč nasypte cca 2/3 sypké směsi a na ní nalijte připravenou náplň. Navrch nasypte zbytek sypké směsi. Rovnoměrně rozdělte po koláči švestky a kousíčky studeného másla.
  3. Vložte do trouby, teplotu pečení snižte na 180 °C a nechte péct cca 50-55 minut. Než začnete koláč krájet, nechte ho zchladnout.
Doporučené