Categories Recepty, Slané pokrmy, Svačiny do školy a práce

Salát z červené čočky a bulguru s grilovaným halloumi

Posted on
Salát z červené čočky a bulguru s grilovaným halloumi

Čím dál víc se zaměřuji na vymýšlení pracovních obědů do krabiček. Doma se na jídlo mimo snídani málokdy sejdeme. Abychom tu stravu měli co nejpestřejší i mimo domov, pořídila jsem do kuchyně červenou čočku a zjistila jsem, že je ta příprava trapně, trapně, trapně snadná. A to vegetariánství čím dál zábavnější. Takže jdeme na to.

Suroviny na 2 porce:

(hrnek= americký cup, cca 200 ml)

  • 1/2 hrnku bulguru
  • 1/2 hrnku červené čočky
  • 2,5 hrnku dobrého zeleninového vývaru
  • 1,5 hrnku čerstvých brokolicových růžiček
  • 2 jarní cibulky
  • 1 PL olivový olej
  • 1 PL ghí nebo máslo
  • 1 balení sýru halloumi (225 g)
  • 1/2 CL kmínu
  • 1/4 CL sušených chilli vloček
  • sůl, pepř
  • čerstvá máta (nemusí být)
  • bílý a černý sezam (nemusí být)

Čočku i bulgur propláchneme pod tekoucí vodou, smícháme v hrnci a vaříme pod pokličkou ve vývaru cca 15 min, dokud obojí nezměkne. Hotové přemístíme do misky a necháme čekat.

V jiném hrnci s osolenou vodou a trochou kmínu necháme přejít varem růžičky brokolice (krájím na menší kousky, aby se dobře jedla) a když změkne, slijeme jí a zchladíme studenou vodou, aby zůstala zelená.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej a máslo a orestujeme na něm pokrájenou jarní cibulku a j ní přidáme brokolici. Ochutíme trochou chilli a pepře a vmícháme do misky s čočkou a bulgurem.

Nakonec opláchneme sýr halloumi pod tekoucí vodou, osušíme a nakrájíme na cca 1 cm plátky. Dáme na připravenou pánev a opečeme z každé strany do zlatova. Salát rozdělíme na talíře nebo do misek, poskládáme na každou porci opečený sýr a posypeme sezamem a nasekanými mátovými lístky.

Přečtěte si také, jestli je čerstvá zelenina lepší než mražená nebo zkuste uvařit jarní kuskus se zeleninou a uzeným tofu.

2 comments

2 comments

Napsat komentář

Doporučené