Skvělá příloha nebo hlavní jídlo do chladných podzimních a zimních večerů. Vyndejte z trouby horké gratinované brambory s pořádnou porcí rozpuštěného sýru a dejte si opravdové comfort food.
Počet porcí: 4-6 (záleží na tom, zda budete jíst brambory jako hlavní jídlo nebo přílohu)
Doba přípravy: 80 minut
Suroviny:
- 15 g másla
- 1 kg brambor
- 2 střední batáty
- 500 ml smetany na vaření (12 % tuku)
- špetka soli
- čerstvě namletý černý pepř
- muškátový oříšek
- 5 větviček tymiánu
- 100 g strouhaného ementálu nebo cheddaru
- Troubu předehřejte na 160 °C. Máslem vymažte zapékací koláčovou formu nebo pekáček.
- Brambory i batáty omyjte a oloupejte. Poté je nakrájejte na tenká kolečka. Čím budou plátky tenčí, tím větší zážitek a tím jemnější výsledné jídlo bude.
- Do mísy střídavě vyskládejte jednu vrstvu tak, aby se brambory překrývaly. Zasypejte třetinou sýra, pokračujte druhou vrstvou, opět zasypejte sýrem a zakončete poslední vrstvou brambor a batátů. Plátky nešetřete, pokládejte je blízko sebe tak, abyste vytvořili hustou vrstvu bez mezer.
- Smetanu vlijte do kastrůlku, přidejte lístky ze tří větviček tymiánu a přiveďte těsně pod bod varu. Tymiánové lístky můžete ve smetaně nechat nebo je přecedit, jak je vám to milejší. Osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Poté vlijte smetanu do zapékací misky na vyskládané brambory a posypte zbylými lístky tymiánu.
- Brambory zakryjte alobalem a vložte do trouby. Pečte přibližně hodinu. Poté alobal sundejte, posypte vrch brambor poslední třetinou strouhaného sýru a dopečte ještě 15 minut dozlatova pod grilem.
Gratinované brambory a batáty podávejte buď jako parádní přílohu nebo jako hlavní jídlo spolu s pořádnou mísou salátu doprostřed stolu.
Zkoušeli jste někdy roztomilé harmonikové brambory „hasselback“? Recept je přímo TADY >>>
You must log in to post a comment.