Categories Recepty, Slané pokrmy, Svačiny do školy a práce

Salát s pečenou dýní a čočkou beluga

Posted on
Salát s pečenou dýní a čočkou beluga

Salát k obědu. To se lehko řekne, ale problém je většinou v kombinaci surovin. Nedostatek bílkovin a komplexních sacharidů je základním kamenem úrazu, díky němuž přichází brzký hlad nebo chuť na sladké a nedostatek energie. Tohle se vám s tímhle salátem ale nestane.

Často si lidé myslí, že ideální jídlo pro redukci hmotnosti je právě salát. K obědu, k večeři, pořád. Pro většinu lidí se stal symbolem zdravého stravování. Zelenina vás ale nezasytí a pokud nebude salát obsahovat komplexní sacharidy, vlákninu a bílkoviny, v jídelníčku moc parády nenadělá. Proto využijte kouzlo luštěnin. 🙂


Doba přípravy: 35 minut

Počet porcí: 4


  • 1 malá dýně hokkaido
  • olivový olej
  • 100 g černé čočky
  • 100 g hnědé horské čočky
  • 3 hrsti baby rukoly
  • 200 g sýru feta
  • hrst červeného hroznového vína
  • dýňová semínka

Na zálivku:

  • 1 limetka
  • 1 zarovnaná lžíce medu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Dýni omyjte, rozkrojte a vydlabejte semínka. Nakrájejte na zhruba centimetr silné plátky, rozložte na plech vyložený pečícím papírem, zakapejte olivovým olejem a v troubě rozpálené na 180 °C pečte doměkka, cca 20 minut.

Mezitím propláchněte obě čočky a uvařte dle návodu na obalu. Na té mé z DMka bylo napsáno 30 minut, ale čočka byla hotová již po 20 minutách. Takže hlídat a ochutnávat. 🙂 Čočka by měla být na skus měkká a příjemná, ale ne rozvařená na kaši.

Ochutnejte také dýňovou polévku s kokosovým mlékem >>>

Připravte si zálivku prošleháním limetkové šťávy, oleje, medu, soli a pepře.

Ve velké míse promíchejte zchladlou čočku, rukolové lístky a zálivku. Salát rozdělte na talíře a navrch rozložte pečenou dýni, kterou jste po vyjmutí z trouby lehce osolili.

Nakonec salát posypejte kousky sýru feta, kuličkami hroznového vína a nasucho opraženými dýňovými semínky.

Už jste zkoušeli tenhle boží salát s červenou čočkou, bulgurem a sýrem halloumi? >>>

Doporučené