Categories Recepty, Rychlý oběd, Slané pokrmy

Plněné batáty s chilli sin carne a cheddarem

Posted on
Plněné batáty s chilli sin carne a cheddarem

Skvělý oběd, který sice nevypadá, ale jeho příprava zabere bezmála hodinu.


Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 4


Suroviny:

Pečené brambory:

  • 6 malých batátů (nebo středně velkých brambor)
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • sůl

Chilli sin carne:

  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 malá červená cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 malý stroužek česneku, nakrájený nadrobno
  • 1 menší mrkev, nakrájená nadrobno
  • 1 malá paprika kapie, nakrájená najemno
  • 1 plechovka konzervovaných rajčat (400 g)
  • 200 ml vody (dle potřeby, přidávat postupně)
  • skořice na špičku nože
  • 1/4 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 100 g mražené kukuřice (nebo malá plechovka konzervované)
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 kostička hořké čokolády se 70 % kakaa (10 g)

Na dokončení:

  • 120 g nastrouhaného cheddaru

K podávání:

  • Dip z netučného tvarohu nebo skyru a bylinek (slouží jako hlavní zdroj bílkovin, takže 120 g na porci je ideální)
  • Najemno nasekané bylinky a jarní cibulka
  • Limetka
  1. Nejprve dejte péct brambory. Troubu nastavte na 175 °C. Brambory dobře omyjte a na pár místech propíchněte vidličkou. potřete je olivovým olejem a důkladně do slupky vetřete také sůl. Pak je vložte do trouby na rošt a nechte péct, dokud uvnitř nezměknou. U menších batátů to bude trvat 30-35 minut, u těch větších může být doba pečení o trochu delší. Stav kontrolujte po půl hodině pomocí vidličky.
  2. Mezitím připravte omáčku. Všechnu zeleninu si nakrájejte předem.
  3. V hrnci rozehřejte na mírném stupni řepkový olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezprůhlední. Poté přidejte najemno nakrájený česnek a restujte další minutu.
  4. Přidejte mrkev a papriku, míchejte s restujte přibližně 3 minuty. Nakonec vmíchejte také konzervovaná rajčata. Vlijte do hrnce trochu vody a nechte probublávat na mírném plameni dokud mrkev příjemně nezměkne přibližně 20 minut. Kdyby bylo potřeba, přidejte v průběhu vaření ještě trochu vody. Výsledek by měl být ale příjemně hustý, neměl by téct.
  5. Omáčku dochuťte kořením, vmíchejte kukuřici a červené fazole (vařené nebo konzervované, propláchnuté pod tekoucí vodou). Nechte ještě 5 minut prohřívat. Nakonec přidejte kostičku dobré hořké čokolády.
  6. Upečené brambory naskládejte do pekáčku nebo zapékací mísy, opatrne je nařízněte a rozevřete jako kapsu. Rozdělte do nich „naší“ rychlou bezmasou variantu chilli con carne (takže „chilli sin carne“) a posypte štědře nastrouhaným cheddarem.
  7. Vložte na pár minut do vyhřáté trouby, aby se sýr příjemně rozpustil.
  8. Podávejte posypané bylinkami a jarní cibulkou s kouskem limetky na zakapání náplně a pořádnou porcí dipu.

TIP: Pokud jste v domácnosti sami nebo jen v páru, můžete zbylou náplň zamratit. Co nejčerstvější ji uložte do dobře uzavřené krabičky a dejte do mrazáku. Při rozmrazování jí zmraženou vymáčkněte z krabičky do hrnce, podlijte trochou vody a až se po chvilce rozehřeje, nechte pořádně prohřát a probublat.

BEZ LEPKU

VEGAN: Pro veganskou verzi vmíchejte místo cheddaru a dipu do základní směsi na malé kostičky nakrájené a orestované uzené tofu.

BEZ MLÉKA: Cheddar obsahuje minimální množství laktózy. Skyr je fermentovaný výrobek, který obsahuje laktózy méně a pro osoby s laktózovou intolerancí by nemusel představovat problém. Při silné intoleranci nebo alergii na ml. bílkovinu připravte veganskou verzi.

Doporučené