Jednoduchý a přitom krásný dort, který navíc skvěle chutná. K jeho přípravě nepotřebujete žádné speciální cukrářské dovednosti, chutnat bude skvěle s jakýmkoliv ovocem a potěší mnohem víc než něco složitého a okázalého.
Recept odpovídá malému dortu, pokud budete péct klasický rozměr, poměr surovin zdvojnásobte. Korpus zvládnete i bez kypřicího prášku, pokud si ale nevěříte, můžete do mouky 1/2 kávové lžičky přimíchat.
Co budete potřebovat na korpus o průměru 18 cm:
- 2 střední vejce
- 80 g krupicového cukru
- 2 lžíce horké vody
- kůra z poloviny chemicky neošetřeného citrónu
- 100 g hladké mouky
- máslo na vymazání formy
Na krém budete potřebovat:
- 1 kelímek mascarpone
- 1 pevný tvaroh v papíru
- 1 lžíce cukru
- šťáva a kůra z poloviny chemicky neošetřeného citrónu
- semínka z 1/2 vanilkového lusku (nemusí být)
- hrst bobulovitého ovoce (nemusí být nebo můžete přidat trochu oblíbeného džemu)
K podávání:
- ovoce dle chuti na ozdobu
- Dno koláčové formy vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem, případně vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Mezitím vyšlehejte v robotu vejce s cukrem do nadýchané světlé, husté pěny. Bude to trvat cca 10 minut. Poté přidejte horkou vodu a ještě 3-4 minuty šlehejte. Nakonec ručně a na třikrát zlehka vmíchejte prosátou mouku.
- Těsto vložte do trouby, teplotu snižte na 170 °C a korpus pečte dozlatova, cca 30-35 minut.
- Všechny ingredience na krém vyšlehejte dohladka a navrstvěte na zcela zchladlý korpus. Ozdobte ovocem podle chuti.
V létě bude dort skvělý s bobulovitým ovocem, v zimě můžete navrch dát povařená jablka a hrušky se skořicí anebo citrusy.
dezertdortovocepečeníreceptysladkétvaroh
You must log in to post a comment.