Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení

Jednoduchý piškotový dort

Posted on
Jednoduchý piškotový dort

Jednoduchý a přitom krásný dort, který navíc skvěle chutná. K jeho přípravě nepotřebujete žádné speciální cukrářské dovednosti, chutnat bude skvěle s jakýmkoliv ovocem a potěší mnohem víc než něco složitého a okázalého.

Recept odpovídá malému dortu, pokud budete péct klasický rozměr, poměr surovin zdvojnásobte. Korpus zvládnete i bez kypřicího prášku, pokud si ale nevěříte, můžete do mouky 1/2 kávové lžičky přimíchat.

Co budete potřebovat na korpus o průměru 18 cm:

  • 2 střední vejce
  • 80 g krupicového cukru
  • 2 lžíce horké vody
  • kůra z poloviny chemicky neošetřeného citrónu
  • 100 g hladké mouky 
  • máslo na vymazání formy

Na krém budete potřebovat:

  • 1 kelímek mascarpone
  • 1 pevný tvaroh v papíru 
  • 1 lžíce cukru
  • šťáva a kůra z poloviny chemicky neošetřeného citrónu
  • semínka z 1/2 vanilkového lusku (nemusí být)
  • hrst bobulovitého ovoce (nemusí být nebo můžete přidat trochu oblíbeného džemu)

K podávání:

  • ovoce dle chuti na ozdobu
  1. Dno koláčové formy vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem, případně vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Mezitím vyšlehejte v robotu vejce s cukrem do nadýchané světlé, husté pěny. Bude to trvat cca 10 minut. Poté přidejte horkou vodu a ještě 3-4 minuty šlehejte. Nakonec ručně a na třikrát zlehka vmíchejte prosátou mouku.
  3. Těsto vložte do trouby, teplotu snižte na 170 °C a korpus pečte dozlatova, cca 30-35 minut.
  4. Všechny ingredience na krém vyšlehejte dohladka a navrstvěte na zcela zchladlý korpus. Ozdobte ovocem podle chuti. 

V létě bude dort skvělý s bobulovitým ovocem, v zimě můžete navrch dát povařená jablka a hrušky se skořicí anebo citrusy.

Doporučené