Drobenka z ovesných vloček dole, tvaroh a ovoce a další drobenka nahoře. Já tu klasiku prostě miluju. Žádný vymýšlení originálních kreací, to nejlepší už stejně někdo dávno před náma vymyslel. 🙂
Doba přípravy: 45 min
Počet porcí: 12
Suroviny na koláčovou formu o průměru 26 cm:
Drobenka:
- 100 g jemných ovesných vloček
- 150 g hladké mouky
- 4-5 lžic třtinového cukru
- 100 g másla
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
Tvarohová náplň:
- 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 250 g ricotty
- 2 vejce
- 1,5 lžíce třtinového cukru
- semínka z vanilkového lusku
Vrstva ovoce:
- 4 středně silné řapíky rebarbory
- 10 ks jahod
- 1 lžíce škrobu nebo vanilkového pudinku v sáčku
- 1 lžíce moučkového cukru
Řapíky rebarbory očistíme a nakrájíme na cca 1cm kousky, jahody přepůlíme, přesuneme do misky a promícháme se škrobem a cukrem.
Troubu si předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme ovesné vločky, mouku, kypřící prášek a cukr, přidáme vejce a studené máslo pokrájené na kostky. Ze všech surovin vypracujeme drobenku.
Ochutnejte jednoduchý rebarborový crumble. Recept najdete TADY >>>
Koláčovou formu vymažeme máslem a navrstvíme 2/3 množství připravené drobenky. nemusíte se trápit tím, že budete mít v korpusu drobné mezírky, to vůbec nevadí.
Připravíme si náplň. Smícháme tvaroh, ricottu a vejce s vanilkou a cukrem, nalijeme na drobenkový základ a rovnoměrně rozetřeme. Na tvaroh rozprostřeme směs ovoce a posypeme kousky zbývající drobenky.
Koláč pečeme cca 30 minut nebo dokud jeho povrch nezezlátne.
Celozrnný rebarborový koláč z řeckého jogurtu můžete vyzkoušet TADY >>>