Categories Recepty, Rychlý oběd, Slané pokrmy

Salát s grilovaným camembertem a bramborami, ostružinami a vlašskými ořechy

Posted on
Salát s grilovaným camembertem a bramborami, ostružinami a vlašskými ořechy

Na grilu nemusíte nutně připravovat vepřovou kotletu nebo špekáčky. Nadýchaný horký camembert, ze kterého po rozříznutí vytéká jemná smetanová střídka, se u nás doma celoročně zabydlel jako oběd i jako větší večeře.

Dříve jsem si cíleně vybírala hermelíny a camemberty „light“ nebo „figura“ apod. s maximálním podílem celkového tuku do 20 %. Ale víte co. Nakonec jsem se na to vykašlala. Dnes kupuju camembert i mozzarellu klasickou a odtučněným variantám se vyhýbám. Jím takový sýr maximálně jednou týdně a v mém jídelníčku se příliš tučné mléčné výrobky nevyskytují téměř vůbec.

Pokud držíte dietu, tak si raději ugrilujte méně tučný sýr, který je takový tvarohovější, není na něm nic závadného, nezdravého, neobsahuje žádnou “odtučňovací chemii”, jak si lidé myslí.

Pokud je ale vaše stravování v rovnováze s energetickým výdejem, tak si klidně těch 30-40 % celkového tuku výjimečně dopřejte. Za tu krémovou střídku to stojí. 🙂


Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4


Suroviny:

  • 500 g grenaille brambor
  • 1 lžíce řepkového oleje + na pokapání camembertů před grilováním
  • 4 camemberty
  • snítka čerstvého rozmarýnu
  • 250 g salátových listů (nejlepší je směs rukoly, baby špenátu a polníčku)
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl a čerstvě namletý pepř
  • 150 g ostružin
  • 50 g vlašských ořechů

Brambory omyjeme, osušíme a promícháme s řepkovým olejem. Rozložíme na gril. Camemberty položíme na čtverce alobalu. Na svrchní straně uprostřed uděláme špičkou nože křížek, do kterého zatlačíme palcem několik kousků čerstvého rozmarýnu. Díky tomuto průřezu se sýr lépe prohřeje a navíc bude vonět bylinkami i uvnitř ve střídce. Sýr zakapeme řepkovým olejem, zabalíme do balíčku a přidáme na gril k bramborám. Grilujeme, dokud brambory nezměknou a nezezlátnou a balíček se sýrem nebude na dotek zřetelně měkký.

Ochutnejte také salát z grilované zeleniny se sýrem feta. Recept TADY >>>

Salátové listy důkladně omyjeme a necháme z nich odkapat přebytečnou vodu. V míse promícháme se zálivkou, kterou připravíme z javorového sirupu, limetkové šťávy, 2 lžic olivového oleje, soli a pepře. 

K salátu přidáme ostružiny a rozdělíme na talíře. Ozdobíme pečenými bramborami, navrch každého salátu položíme horký camembert a posypeme kousky vlašských ořechů.

Zkoušeli jste už jednoduchý salát z listů pak choi s pečenou cizrnou a parmazánem? Recept najdete TADY >>>

Recept vznikl ve spolupráci s Marks & Spencer.

Doporučené