Categories Recepty, Slané pokrmy

Pak choi salát s cizrnou, chilli a parmazánem

Posted on
Pak choi salát s cizrnou, chilli a parmazánem

Co je to Pak choi? Je to takový hybrid salátu a čínského zelí. A tenhle jednoduchý salát jsem si zamilovala před několika lety v legendárních Apetit kuchařkách. Asi jako jediný recept ze všech, které doma mám. Byla by škoda, kdybyste ho jen tak přešli a přelistovali dál, protože je naprosto skvělý. Už přesně nevím, jestli dělám salát přesně tak, jak je v kuchařce, protože už je to přeci jen sedm let a servíruji ho s opečenými toasty a čerstvým krémovým sýrem.

Suroviny na 2 porce:

  • 2 kusy pak choi salátu (150 g)
  • 1 plechovka sterilované cizrny
  • 3 PL olivového oleje
  • špetka chilli vloček nebo jedna pokrájená čerstvá chilli paprička
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • parmazánové hoblinky

Pak choi salátu odřízneme košťálovou „prdelku“ a rozebereme ho na jednotlivé lístky. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme omyté pak choi listy a necháme 2 minuty blanšírovat. Poté vodu slijeme a listy propláchneme studenou vodou, abychom zastavili var uvnitř nich. Budete-li připravovat salát z baby pak choi salátu, můžete blanšírování v horké vodě vynechat.

Cizrnu slijte a propláchněte pod tekoucí vodou. Tím se zbavíte části nestravitelných oligosacharidů, které se vyluhovaly do nálevu a předejdete tak případnému nadýmání.

V pánvi nechte rozpálit olivový olej, přidejte cizrnu, špetku chilli, sůl a pepř. Restujte za stálého míchání přibližně 3 minuty. Přidejte osušené listy pak choi, dobře směs promíchejte a nechte restovat další 3 minuty. Podle chuti osolte a opepřete.

Servírujte zakapané olivovým olejem a posypané parmazánovými hoblinkami s opečenými toasty a čerstvým sýrem.

 

Doporučené