V troubě pečené brambory a zelenina jsou mojí nejoblíbenější přílohou. A jednoduchá marináda, kterou vytvoříte pomocí miso pasty, je jeden ze způsobů, jak takovou přílohu ozvláštnit.
Jak víte, fermentaci neskutečně fandím! Kromě kvašené zeleniny, zakysaných mléčných výrobků a kombuchy ale patří mezi fermentované potraviny i třeba miso pasta. Vyrábí se nejčastěji fermentací sóji a rýže nebo ječmene a soli. Kromě fantastické miso polévky nebo zálivky na salát můžete pomocí miso pasty připravit luxusní pečenou zeleninu.
Počet porcí: 4
Suroviny:
- 6 menších mrkví
- 6 menších kořenových petrželí
- 1 větší červená řepa
- 1 větší batát
- Čerstvě namletý černý pepř
- 4 lžíce řepkového oleje
- 2 lžíce miso pasty
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce třtinového cukru
- nasekané bylinky (pažitka, hladkolistá petržel, libeček)
Skvělé soba nudle s tofu a brokolicí vykouzlíte během pár minut. Recept najdete přímo TADY >>>
- Troubu předehřejte na 210 °C. Zeleninu dobře omyjte, a osušte. Mrkve a petržel rozkrojte podélně, řepu a batát nakrájejte na měsíčky. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a potřete řepkovým olejem pomocí mašlovačky. Lehce opepřete.
- Zeleninu vložte do trouby a nechte péct 20 minut. Mezitím v misce promíchejte zbylé 2 lžíce oleje, miso pastu, limetkovou šťávu, prolisovaný česnek a třtinový cukr.
- Pečenou zeleninu potřete miso marinádou a vraťte do trouby. Snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 15 minut dozlatova.
- Hotovou miso kořenovou zeleninu před posypte nasekanými bylinkami, podávejte s jogurtovým dipem nebo jako přílohu. Miso pasta je slaná, proto není potřeba zeleninu solit.
Recept vznikl ve spolupráci s japonskou obchodní. A kdybyste nevěděli, kde takovou miso pastu koupit, kvalitní fermentované japonské potraviny seženete na Takofoods.cz nebo na CountryLife.cz (zde do konce května platí sleva 20 % s kódem JAPAN20).
You must log in to post a comment.