Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení, Svačiny do školy a práce

Mrkvové cupcakes

Posted on
Mrkvové cupcakes

Mrkváč pro mě bude vždycky znamenat Velikonoce. Už od mých dvaadvaceti, kdy jsem ho ochutnala poprvé. V té době se nad ním ještě spousta lidí ofrňovala a vůbec si nedokázali představit, že by něco takového ochutnali. A tahle podoba mrkvového dortu vás bude hooodně bavit.

Suroviny na 12 kusů:

(hrnek = americký cup, cca 236 ml)

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/3 hrnku jemně mletých ovesných vloček nebo ovesné mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky sody
  • ¼ lžičky soli
  • 1 a ¼ lžičky skořice
  • ¼ lžičky zázvoru
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • 2 větší vejce
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • ¼ hrnku acidofilního mléka/podmáslí nebo kefírového mléka
  • semínka z poloviny vanilkového lusku (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
  • ½ hrnku řepkového oleje
  • 1 a ½ hrnku jemně strouhané mrkve (2-3 středně velké kusy)
  • hrst rozinek (předem namočených v rumu nebo promytých horkou vodou)

Krém na zdobení:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g tučného/polotučného tvarohu ve vaničce
  • 1,5 lžíce třtinového cukru
  • semínka z druhé poloviny vanilkového lusku (nebo ½ lžičky vanilkového extraktu)

Na přípravu cupcakes myslete nejlépe den dopředu a nechte tvaroh odkapat přes noc přes plátýnko nebo čistou utěrku. Krém pak bude hustý a nebude z něj po odstání vykapávat syrovátka.

Předehřejte si troubu na 200 °C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Ve středně velké míse smíchejte prosátou mouku, ovesnou mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a koření a dobře zamíchejte dohromady.

Vyzkoušet můžete i klasický mrkvový dort podle tohoto receptu >>>

V jiné, větší míse vyšlehejte ručním šlehačem vejce s cukrem a vanilkou, poté snižte výkon šlehače na minimum, přidejte olej a podmáslí nebo jiný kysaný výrobek, který jste si zvolili, a šlehejte jen dokud se vše nespojí.

Do mísy vsypte suché ingredience, na ně přidejte nastrouhanou mrkev a rozinky a pomocí gumové stěrky nebo vařečky promíchejte jen tak, aby se všechny suroviny spojily do kompaktního hladkého těsta.

Košíčky na muffiny naplňte zhruba do 3/4 a dejte péct přibližně na 20 minut. Projistotu překontrolujte cupcakes dřevěnou špejlí, která by měla vyjít čistá a bez drobečků. Hotové muffiny nechte před zdobením kompletně vychladnout na kovové mřížce. Klidně do druhého dne.

Vyzkoušejte třeba banánové muffiny s čokoládou a vlašskými ořechy. Recept najdete TADY >>>

Mezitím si připravte krém. Odkapaný tvaroh vyšlehejte s mascarpone, přidejte třtinový cukr a vanilku. Chcete-li, můžete přidat i špetku kvalitní skořice. Krémem naplňte zdobičku, vytvořte na mrkvových muffinech typickou „čepici“ a tu ozdobte nasekanými pekany a pokrájenými rozinkami.

Doporučené