Mrkváč pro mě bude vždycky znamenat Velikonoce. Už od mých dvaadvaceti, kdy jsem ho ochutnala poprvé. V té době se nad ním ještě spousta lidí ofrňovala a vůbec si nedokázali představit, že by něco takového ochutnali. A tahle podoba mrkvového dortu vás bude hooodně bavit.
Suroviny na 12 kusů:
(hrnek = americký cup, cca 236 ml)
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/3 hrnku jemně mletých ovesných vloček nebo ovesné mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky sody
- ¼ lžičky soli
- 1 a ¼ lžičky skořice
- ¼ lžičky zázvoru
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- 2 větší vejce
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- ¼ hrnku acidofilního mléka/podmáslí nebo kefírového mléka
- semínka z poloviny vanilkového lusku (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
- ½ hrnku řepkového oleje
- 1 a ½ hrnku jemně strouhané mrkve (2-3 středně velké kusy)
- hrst rozinek (předem namočených v rumu nebo promytých horkou vodou)
Krém na zdobení:
- 500 g mascarpone
- 500 g tučného/polotučného tvarohu ve vaničce
- 1,5 lžíce třtinového cukru
- semínka z druhé poloviny vanilkového lusku (nebo ½ lžičky vanilkového extraktu)
Na přípravu cupcakes myslete nejlépe den dopředu a nechte tvaroh odkapat přes noc přes plátýnko nebo čistou utěrku. Krém pak bude hustý a nebude z něj po odstání vykapávat syrovátka.
Předehřejte si troubu na 200 °C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Ve středně velké míse smíchejte prosátou mouku, ovesnou mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a koření a dobře zamíchejte dohromady.
Vyzkoušet můžete i klasický mrkvový dort podle tohoto receptu >>>
V jiné, větší míse vyšlehejte ručním šlehačem vejce s cukrem a vanilkou, poté snižte výkon šlehače na minimum, přidejte olej a podmáslí nebo jiný kysaný výrobek, který jste si zvolili, a šlehejte jen dokud se vše nespojí.
Do mísy vsypte suché ingredience, na ně přidejte nastrouhanou mrkev a rozinky a pomocí gumové stěrky nebo vařečky promíchejte jen tak, aby se všechny suroviny spojily do kompaktního hladkého těsta.
Košíčky na muffiny naplňte zhruba do 3/4 a dejte péct přibližně na 20 minut. Projistotu překontrolujte cupcakes dřevěnou špejlí, která by měla vyjít čistá a bez drobečků. Hotové muffiny nechte před zdobením kompletně vychladnout na kovové mřížce. Klidně do druhého dne.
Vyzkoušejte třeba banánové muffiny s čokoládou a vlašskými ořechy. Recept najdete TADY >>>
Mezitím si připravte krém. Odkapaný tvaroh vyšlehejte s mascarpone, přidejte třtinový cukr a vanilku. Chcete-li, můžete přidat i špetku kvalitní skořice. Krémem naplňte zdobičku, vytvořte na mrkvových muffinech typickou „čepici“ a tu ozdobte nasekanými pekany a pokrájenými rozinkami.
You must log in to post a comment.