Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení

Ořechový koláč na plech

Posted on
Ořechový koláč na plech

Zbyly vám vyloupané ořechy z Vánoc nebo máte nepřetržitou zásobu vlašských ořechů ze zahrady či od souseda? Zkuste tuhle nenápadnou ořechovou buchtu na plech.

Vychází z klasického italského koláče, kde je minimum mouky a hodně mletých vlašáků. Já jsem z nutričních důvodů a vyváženosti malinko ořechů ubrala, malinko mouky přidala a navíc použila celozrnnou. Aby byl koláč dokonale vláčný i bez pořádné porce másla, do těsta jsem přidala obyčejný bílý jogurt.

Koláč vypadá velmi nenápadně a připravený je během chvilky, přitom je nesmírně vláčný, výživný a skvěle chutná. Na svačinu nebo snídani ho nezapomeňte doplnit sklenkou kefíru nebo bílým jogurtem.

Co budete potřebovat:

  • 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 100 g cukru
  • 180 g bílého jogurtu
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 130 g vlašských ořechů, opražených a zchladlých
  • 150 g celozrnné mouky
  • zarovnaná lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • Lžička másla na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy

Množství surovin odpovídá dortové formě ø 26 cm anebo pekáčku 25 x 35 cm.

  1. Všechny suroviny z lednice vyndejte 30 minut předem.
  2. Troubu předehřejte na 175 °C. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
  3. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, dokud nebudou na jeho povrchu vznikat pevné špičky ve chvíli, kdy metličky vyndáte. Nádobu se sněhem dejte stranou, ale ne do lednice, kde by bílky rychle odtály.
  4. V jiné míse žloutky s cukrem šlehejte do nadýchané světlé pěny. Vmíchejte jogurt, olej a ještě chvíli šlehejte.
  5. Připravte „suché“ ingredience. Opražené a zchladlé vlašáky namelte nebo nasekejte v elektrickém sekáčku najemno, ale aby stále zůstaly křupavé kousky. V misce smíchejte s celozrnnou moukou, kypřicím práškem a špetkou soli.
  6. „Suché“ ingredience zlehka vmíchejte do našlehané žloutkové směsi. Nakonec opatrně a ve třech fázích vmíchejte také vyšlehané bílky. Buďte opatrní, těsto jen zlehka převracejte v míse, abyste o veškerou nadýchanost nepřišli.
  7. Těsto nalijte do připravené formy a vložte do trouby. Tu při pečení neotvírejte a nenakukujte zbytečně dovnitř, ať koláč nepokazíte v cílové rovince. Pečte přibližně 30-40 minut, dokud povrch nezezlátne a kontrolní dřevěná špejle nevyjde z těsta bez drobečků.
  8. Koláč krájejte až vychladne, zlehka poprášený moučkovým cukrem.

Zkoušeli jste už nejlepší, vláčnou a jednoduchou kefírovou buchtu? Recept na ní najdete TADY >>>

Doporučené