Categories Recepty, Sladké pokrmy a pečení

Strouhaný koláč s tvarohem

Posted on
Strouhaný koláč s tvarohem

Moučníky s pořádnou vrstvou tvarohové náplně jsou moje nejoblíbenější. Jsou šťavnaté a díky tvarohu se dají počítat jako plnohodnotná svačina. Toužila jsem po receptu, který nebude sladký ani vysušený. A je to přesně tento.

Koláč jsem pekla ve čtvercové formě (24×24 cm) a rozkrájela jsem ho na devět větších kusů. To je podle mě množství, které úplně stačí pro dva i pro čtyři. Pokud byste přeci jen chtěli koláč do velkého pekáče, zdvojnásobte množství všech surovin.


Doba přípravy: 60 minut + 60 minut chlazení těsta

Počet porcí: 9-12


Suroviny:

Na těsto:

  • 100 g měkkého másla
  • 15 g cukru
  • 2 žloutky (bílky zužitkujete v náplni)
  • 3 lžíce mléka
  • 100 g polohrubé mouky
  • 75 g hladké celozrnné ječné mouky (může být i celozrnná hladká špaldová)
  • 1 vrchovatá lžíce holandského kakaa
  • špetka soli

Na náplň:

  • 500 g pevnějšího měkkého tvarohu (farmářského nebo tvarohu z papíru/alobalu, ten ve vaničce je příliš řídký)
  • 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
  • 2 zbylé bílky z těsta
  • 100 g jemného třtinového cukru
  • semínka z vanilkového lusku
  • 2 lžíce mléka

Volitelně:

Zkoušeli jste recept na dokonalý tvarožník s ovesnou drobenkou? Klasika, kterou si zamilujete právě TADY >>>

  1. Nejprve připravte těsto. Do mísy dejte změklé máslo (takové, do něhož uděláte důlek, ale neteče) a cukr a utřete buď ručním šlehačem nebo v robotu pomocí třecí metly do světlého krému. Bude to trvat 5-10 minut.
  2. K utřenému máslu přidejte žloutky, jeden po druhém a důkladně zašlehejte. Přidejte také mléko a postupně přisypávejte i zbylé suché suroviny, které jste předem promíchali v misce a ideálně také prosili (pokud vše prosejete přes síto, mouka i ostatní suroviny se důkladněji propojí, zbavíte se hrudek a sypké suroviny provzdušníte).
  3. Rychle vypracujte hladké propojené těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na hodinu do lednice odpočívat. Těsto dlouho nehněťte a nežmoulejte, ať zbytečně neuvolníte příliš lepku a koláč je křehký.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáček nebo formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
  5. Teď je čas na náplň. Vyšlehejte ze všech 3 bílků tuhý sníh (2 zbylé bílky z těsta + 1 navíc). V jiné míse prošlehnete do hladkého krému zbytek surovin na náplň, tedy tvaroh, vejce, cukr, vanilku a mléko. Nakonec ve třech fázích opatrně vmíchejte bílky. Krém jen jemně převalujte v míse gumovou stěrkou.
  6. Vychlazené těsto rozdělte napůl. První část nastrouhejte na hrubém struhadle rovnoměrně na dno připravené formy na koláč. Na něj rozvrstvěte mražené nebo čerstvé ovoce, chcete-li. Mražené předem nerozmrazujte!
  7. Pokračujte rovnoměrným rozetřením veškeré tvarohové náplně. Nakonec navrch nastrouhejte zbylou druhou půlku těsta.
  8. Koláč vložte do trouby a pečte 35-40 minut. Krájejte až vychladlý, aby tvaroh nevytékal a nezapomeňte skladovat v chladu! 🙂

Něco se nepovedlo? Podívejte se na nejčastější chyby při pečení a jak se jim vyhnout >>>

Doporučené