Categories Recepty, Rychlý oběd, Slané pokrmy

Luxusní zelená polévka se špenátem

Posted on
Luxusní zelená polévka se špenátem

Hustá krémová polévka plná zeleniny, v níž špenát tvoří jen finální tečku. Je skvělá v horkých letních dnech i v zimě, kdy se chcete zahřát po dlouhé procházce.


Množství: 4 porce

Doba přípravy: 45 minut

Bez lepku
Bez laktózy: Parmazán je sýr s minimálním množstvím zbytkové laktózy. Neměl by proto představovat problém ani pro osoby se slabší intolerancí.


Krémová zeleninová polévka, která zahřeje a díky ztracenému vejci (pokud si na něj netroufáte, klidně uvařte sedmiminutové vejce natvrdo) i zasytí. U zeleninových polévek na akcent bílkoviny nezapomínejte, vždy přidejte sýr nebo vejce, abyste neměli oběd energeticky chudý a nevyvážený a nepřepadl vás brzy hlad nebo chuť na něco sladkého.

Suroviny:

  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžíce ghí
  • 1 menší pórek nebo 1/2 většího, pokrájený na kolečka
  • 1 středně velká cibule, pokrájená najemno
  • 2-3 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na plátky
  • 3 řapíky celeru, pokrájené na 0,5cm kousky
  • 2 větší brambory
  • 1200 ml zeleninového vývaru
  • 250 g (mraženého) listového špenátu
  • 100 ml 10-12% smetany (u bezlaktózové verze smetana bez laktózy)
  • celý muškátový oříšek (nastrouhat špetku)
  • čerstvě mletý černý pepř, sůl

K podávání:

  • ztracené/vařené vejce
  • strouhaný parmazán
  • chlebové krutony

Špenátová polévka s bramborem

  1. Ve hrnci rozehřejte olej a máslo, přidejte pokrájený pórek a cibuli. Míchejte a restujte na mírný stupeň, dokud cibule nezměkne a nezprůhlední, bude to trvat pár minut. Poté přihoďte pokrájený česnek, promíchejte a restujte další 3 minuty. Restujte opatrně a míchejte, aby česnek nezhnědl a nezhořkl.
  2. Do hrnce vhoďte řapíkaté celer, promíchejte a restujte 3 minuty. Nakonec přidejte i brambory nakrájené na kostky. Máte-li brambory s hezkou slupkou, nemusíte je loupat. Nakrájejte je i s ní.
  3. Zeleninu zalijte vývarem, plamen snižte tak, aby polévka jen lehce bublala. Zakryjte poklicí a vařte, dokud brambory nezměknou. Na závěr do polévky dejte i špenát a nechte ho jen lehce prohřát.
  4. Polévku přelijte do blenderu a rozmixujte na hladký krém (použít můžete i tyčový mixér. V případě, že jste použili blednut, vraťte polévku do hrnce.
  5. Opatrně vmíchejte smetanu. Ideálně si odeberte trochu horké polévky do hrnečku, smíchejte se smetanou, čímž vyrovnáte teploty surovin a smetana se vám v omáčce nesrazí.
  6. Dochuťte špetkou muškátového oříšku, pepřem a případně solí.
  7. Polévku podávejte s trochou strouhaného parmazánu a ztraceným vejcem. Pokud nevíte jak na něj a netroufáte si, napište mi do komentářů, zkusím udělat návod. Je to jednoduché. 🙂

Podívejte se, jak připravit skvělou rajčatovou polévku s červenou čočkou. Recept najdete přímo ZDE >>>

2 comments

2 comments

Doporučené