Hustá krémová polévka plná zeleniny, v níž špenát tvoří jen finální tečku. Je skvělá v horkých letních dnech i v zimě, kdy se chcete zahřát po dlouhé procházce.
Množství: 4 porce
Doba přípravy: 45 minut
Bez lepku
Bez laktózy: Parmazán je sýr s minimálním množstvím zbytkové laktózy. Neměl by proto představovat problém ani pro osoby se slabší intolerancí.
Krémová zeleninová polévka, která zahřeje a díky ztracenému vejci (pokud si na něj netroufáte, klidně uvařte sedmiminutové vejce natvrdo) i zasytí. U zeleninových polévek na akcent bílkoviny nezapomínejte, vždy přidejte sýr nebo vejce, abyste neměli oběd energeticky chudý a nevyvážený a nepřepadl vás brzy hlad nebo chuť na něco sladkého.
Suroviny:
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 lžíce ghí
- 1 menší pórek nebo 1/2 většího, pokrájený na kolečka
- 1 středně velká cibule, pokrájená najemno
- 2-3 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na plátky
- 3 řapíky celeru, pokrájené na 0,5cm kousky
- 2 větší brambory
- 1200 ml zeleninového vývaru
- 250 g (mraženého) listového špenátu
- 100 ml 10-12% smetany (u bezlaktózové verze smetana bez laktózy)
- celý muškátový oříšek (nastrouhat špetku)
- čerstvě mletý černý pepř, sůl
K podávání:
- ztracené/vařené vejce
- strouhaný parmazán
- chlebové krutony
Špenátová polévka s bramborem
- Ve hrnci rozehřejte olej a máslo, přidejte pokrájený pórek a cibuli. Míchejte a restujte na mírný stupeň, dokud cibule nezměkne a nezprůhlední, bude to trvat pár minut. Poté přihoďte pokrájený česnek, promíchejte a restujte další 3 minuty. Restujte opatrně a míchejte, aby česnek nezhnědl a nezhořkl.
- Do hrnce vhoďte řapíkaté celer, promíchejte a restujte 3 minuty. Nakonec přidejte i brambory nakrájené na kostky. Máte-li brambory s hezkou slupkou, nemusíte je loupat. Nakrájejte je i s ní.
- Zeleninu zalijte vývarem, plamen snižte tak, aby polévka jen lehce bublala. Zakryjte poklicí a vařte, dokud brambory nezměknou. Na závěr do polévky dejte i špenát a nechte ho jen lehce prohřát.
- Polévku přelijte do blenderu a rozmixujte na hladký krém (použít můžete i tyčový mixér. V případě, že jste použili blednut, vraťte polévku do hrnce.
- Opatrně vmíchejte smetanu. Ideálně si odeberte trochu horké polévky do hrnečku, smíchejte se smetanou, čímž vyrovnáte teploty surovin a smetana se vám v omáčce nesrazí.
- Dochuťte špetkou muškátového oříšku, pepřem a případně solí.
- Polévku podávejte s trochou strouhaného parmazánu a ztraceným vejcem. Pokud nevíte jak na něj a netroufáte si, napište mi do komentářů, zkusím udělat návod. Je to jednoduché. 🙂
Četla jsem kdesi návod na ztracené vejce -mističku vystlat potrav.fólií,do ní vyklepnout vejce,a zavázat proužkem z fólie,vařit dále jako ztracené vejce.