Categories Recepty, Slané pokrmy

Italská polévka s červenou čočkou

Posted on
Italská polévka s červenou čočkou

Máte rádi polévku minestrone? A parmazán? Zařadit do jídelníčku luštěniny v podobě červené čočky pro vás tedy nebude žádný problém. Ochutnejte tuhle fantastickou polévku. A uvařte jí pořádný hrnec.


Množství: 4-6 porcí
Doba přípravy: 60 minut

Bez lepku
Bez laktózy: Parmazán je sýr s minimálním množstvím zbytkové laktózy. Neměl by proto představovat problém ani pro osoby se slabší intolerancí.


Zařadit do jídelníčku více luštěnin je boj většiny lidí, kteří se rozhodli jíst zdravěji nebo naopak přemýšlí, co na svém jídelníčku ještě vylepšit a kde se skrývá nějaká ta rezerva. Na dostatek (nebo spíše nedostatek) luštěnin pak naráží také maminka, které smlouvají s dětmi nad každou lžící čočky nebo hrachové kaše. Tahle polévka je jednou z těch bezbolestných cest, jak jíst luštěnin víc.

Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 středně velké cibule, pokrájené najemno
  • 2 stroužky česneku, pokrájeného na tenké plátky
  • 3 středně velké mrkve, pokrájené na drobné kostičky
  • 2-3 řapíky celeru, pokrájené na 0,5cm kousky
  • 200 g červené čočky
  • 400 g krájených italských rajčat v konzervě
  • 2 bobkové listy
  • 1200 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • čerstvě mletý pepř

K podávání:

  • strouhaný parmazán
  • chléb nebo chlebové krutony

Jednoduchá zeleninová polévka s červenou čočkou

  1. Ve větším hrnci rozehřejte olej a máslo. Přidejte cibuli a restujte na mírný stupeň přibližně 4 minuty, dokud cibule nezprůhlední a nezměkne (jen pozor, ať se nespálí). Poté přidejte česnek a restujte další dvě minuty.
  2. Přisypte pokrájenou mrkev a řapíkatý celer, míchejte a restujte přibližně 4 minuty. Přidejte červenou čočku a další 2 minuty míchejte. Nakonec přidejte i rajčata. Promíchejte, zalijte vývarem a do polévky vložte bobkový list. ( Polévku není potřeba příliš solit, máte-li dostatečně slaný vývar, nemusíte polévku solit, pokud vývar slaný není, přidejte i trochu soli.)
  3. Polévku přiveďte k varu, stáhněte plamen, vmíchejte strouhaný parmazán a nechte jen lehce probublávat přibližně 40 minut, dokud zelenina zcela nezměkne, polévka ne. Občas polévku odspodu promíchejte.
  4. Z hotové polévky vyjměte bobkový list a chcete-li dokonalou strukturu, část polévky rozmixujte. Stačí 4x-5x do polévky ponořit tyčový mixér. Bude příjemně krémová a hustá, ale přitom v ní stále zůstane většina zeleninových kousků.
  5. Polévku dochuťte čerstvě mletým černým pepřem, případně solí. Podávejte se strouhaným parmazánem, mletým pepřem a pečivem.

Podívejte se, jak udělat bezmasou “boloňskou” omáčku ze zeleniny >>>

1 comment

1 comment

Doporučené